Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Temelín má za sebou třetí nejlepší rok, vyrobil více elektřiny než Dukovany

  • 41
Třetí nejúspěšnější rok ve výrobě energie má za sebou Jaderná elektrárna Temelín. Vyprodukovala jí 15,75 terawatthodiny, což bylo více než v Dukovanech, druhém zařízení stejného typu v republice. V jihočeské elektrárně loni zvládli například náročnou instalaci nových separátorů ve druhém výrobním bloku, díky které se zvedl výkon.

Důležitým momentem bylo také povolení k dalšímu provozu prvního bloku, které ČEZ v září obdržel od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

„Koronavirus přinesl zavedení desítek opatření a změn. Od omezení služebních cest a roušek až po oddělení lidí v jídelnách nebo vlastní adventní trhy. A další opatření máme stále připravená,“ doplnil ředitel Jaderné elektrárny Temelín Jan Kruml.

Jinak podle něj nebylo nutné omezovat výrobu a odstávky byly v plánovaných termínech. Dukovany s Temelínem loni pokryly více než třetinu výroby elektřiny v Česku.

„Pokud bychom toto množství elektřiny chtěli vyrobit z uhlí, museli bychom vypustit přes 22 milionů tun oxidu uhličitého,“ zmínil člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika Skupiny ČEZ Bohdan Zronek. 

Celkově to byla čtvrtá nejvyšší výroba ve stávajících jaderných elektrárnách od roku 2002, kdy byl spuštěný druhý blok Jaderné elektrárny Temelín.