Plavecký stadion v Táboře se dočká rekonstrukce. | foto: David Peltán, MAFRA

Tábor upraví bazén. Město to bude stát o 40 milionů korun víc

  • 0
Za 105 milionů chtějí v Táboře zrekonstruovat plavecký stadion. Původně zamýšlelo vedení města vylepšit zázemí o 40 milionů levněji, ale stavební firmy pod sto milionů nešly. Kvůli přestavbě si návštěvníci ve vnitřním bazénu osm měsíců nezaplavou.

Kdyby se městu Tábor podařilo vysoutěžit stavební firmu na rekonstrukci plaveckého stadionu včas, mohli ti nejmenší dovádět v nových dětských bazéncích už od letošní zimy. Jenže očekávání radnice se nepotkalo s realitou. Projektant opravy podcenil.

Na výstavbu tří dětských bazénků, rozšíření šaten, novou vstupní halu, wellness na střeše s lázněmi, vířivkou a saunami určil rozpočet 65 milionů korun. V srpnu se však do výběrového řízení na stavební práce přihlásila jen jedna firma. Nabídla, že to udělá za 100 milionů.

„Předpokládaná cena byla špatně nastavená. Bazén je technologicky složitá stavba na rozdíl od rodinných domů,“ zdůvodnil jednatel společnosti Památky Tábor Jaroslav Straka. Jeho firma se spojila pro tuto akci s Metrostavem.

Při druhém výběrovém řízení se přihlásili znovu a zakázku získali za nabízenou cenu 105 milionů korun. Tentokrát jim konkurovala jedna společnost, která by práce udělala o dva miliony dráž.

„Je to výsledek vývoje cen, který je bohužel pro investory v poslední době velmi strmý. Stavebních firem, které jsou schopny se vrhnout do takto náročných staveb, je málo,“ podotkl Jan Benda, jednatel Tělovýchovných zařízení města Tábor, která sportoviště provozují.

V létě si přitom vedení města nechalo udělat oponentní rozpočet na tuto akci. Ten dokonce odhadoval, že by se plavecký stadion měl zrekonstruovat za 120 milionů. Sice se proměna sportoviště neudělá za tuto sumu, ale Tábor bude muset uvolnit o 42 milionů korun víc, než se předpokládalo.

Letní plovárnu chtějí otevřít dřív

„Jsme schopni to pokrýt z rezervy. Použijeme peníze, které jsme měli připravené na centrum pro seniory, jeho stavba se posouvá, protože se zdrželo projektování. Předpokládáme, že na domov pro seniory získáme finance v dalších letech zpět z daňového určení,“ vysvětlila místostarostka Michaela Petrová.

Původně se měly interiéry plaveckého stadionu měnit v etapách, vzhledem ke zpoždění se bude pracovat na proměně bazénu najednou, aby se v příštím roce všechno stihlo. To s sebou však nese větší omezení. Stavaři nastoupí na stadion už začátkem roku, plně se úpravy dotknou návštěvníků od února.

„Vyžádá si to i uzavření plaveckého bazénu pro dospělé, ačkoliv ten se nebude rekonstruovat. Samostatně ho ale nejde provozovat, protože se bude předělávat k tomu přidružené zázemí a šatny. Chceme dodržet termín a ve smlouvě je konec září uveden jako datum dokončení,“ poznamenal Benda s tím, že v příštím roce se kvůli odstávce bude otevírat dříve venkovní bazén. Když to počasí dovolí, mohli by se podle něj návštěvníci vykoupat venku už v květnu.

V původním stavu v budoucnu nezůstane ani velký plavecký bazén, na ten už má město stavební povolení. Naposledy se opravoval v 80. letech.

„V průběhu příštího roku se to bude projektovat. Plavecký bazén by byl nový do pěti let. Začínáme teď dětskými bazény, jelikož jsou v technicky nejhorším stavu,“ vysvětlil Benda.

Kromě stavby tří nových bazénků pro děti se budou rozšiřovat šatny a nový bude vestibul. Na střeše vyroste wellness, které doplní parní a Kneippovy lázně, vířivka i sauny. Celé horní patro s otevřenou terasou po rekonstrukci nabídne plochu téměř 800 metrů čtverečních. Tedy osmkrát větší zázemí, než na kterém je wellness nyní. Plavecký stadion v Kvapilově ulici každoročně navštíví 185 tisíc lidí.

„Já bych přivítal relaxační bazény podobné, jako mají v Jindřichově Hradci. Největším strašákem jsou šatny. Věčně hledáte desetikorunu nebo bojujete s papírovými kartičkami, abyste si vůbec mohli zavřít skříňku,“ postěžoval si pravidelný návštěvník Jiří Váňa.