Náročná obnova historické radnice v Táboře vyjde na celkem 45 milionů korun. | foto: David Peltán, MAFRA

V táborské radnici odhalili schovaný vzácný strop a zpřístupní věž

  • 0
Věž staré radnice v Táboře znovu září do dálky včetně neobvyklých pozlacených hodin s jednou ručičkou a ciferníkem, kde je místo dvanácti vyznačených všech 24 hodin. To mimo jiné znamená, že velká rekonstrukce historické budovy na Žižkově náměstí, postavené v letech 1440 až 1516, už má za sebou polovinu.

Vše směřuje k tomu, aby byly opravy radnice v Táboře hotové příští rok, kdy bude město slavit 600 let od svého založení.

Náročná obnova vyjde na celkem 45 milionů korun, 85 procent tvoří dotace od ministerstva pro místní rozvoj. Část vnějšího pláště radnice je stále pod lešením a práce naplno pokračují.

Radnice už nemá svou původní podobu, tu současnou jí dal v letech 1876–1878 Josef Niklas a nyní je tak v novogotickém slohu.

Při rekonstrukci se nemění jen venkovní část se střechou a okny, ale i vnitřek, například gotický sál, přilehlý domek čp. 23 s cimbuřím a další místa. Sál je mimo jiné zajímavý tím, že je po pražském Vladislavském druhým největším gotickým světským prostorem v republice. 

Odehrávají se tam nejdůležitější restaurátorské práce, ale také vylepšení.

„Byl vždy neútulný, studený, teď získá podlahové topení,“ uvedl architekt Jan Stach. Kvůli rekonstrukci podlahy načas museli dokonce přestěhovat Žižkovu jezdeckou sochu. Nová podlaha vzniká z ruční keramické dlažby. Restaurátoři zakonzervují a zčásti doplní kamenný znak města z počátku 16. století s tvářemi Jana Žižky a Jana Husa.

Rekonstrukce má jeden unikát. Podařilo se přesunout goticko-renesanční strop, který byl schovaný pod krovem nad někdejší rychtářskou místností. Nově je ve vedlejší místnosti prvního patra.

Podle architekta nikdo nepozná, že tam dříve nebyl. „Je to jedna z nejstarších konstrukcí, která se tu zachovala,“ sdělil Stach. Celý strop restaurátoři demontovali a znovu zavěsili.

Uspořádají speciální prohlídky

Venku je na věži nová břidlicová krytina, opravy se dočkal i hodinový stroj, uvnitř věže jsou nové schody. „Vedli jsme debatu kolem barevného řešení fasády věže. Výsledkem je světlý okr,“ uvedl architekt. 

V gotickém sálu se podařilo objevit původní barvy, a tak bude mít cihlový odstín. Radnice je v majetku města a v trvalé zápůjčce ji má Husitské muzeum. To se po skončení prací chystá zpřístupnit místa, která návštěvníci dosud vidět nemohli. 

„Především se jedná o možnost uspořádat několikrát do roka speciální prohlídky historického krovu a věže radnice,“ nabídl ředitel muzea Jakub Smrčka. Otevření gotického sálu a galerie ve Staré radnici v roce 2020 doprovodí výstava Tábor 600 let.