Vandalové v Táboře ničí okolí pietního místa, kde bývalo popraviště.

Vandalové v Táboře ničí okolí pietního místa, kde bývalo popraviště. | foto: Město Tábor

Pietní místo v Táboře ničí sprostými nápisy vandalové. Ohlídají ho kamery

  • 7
Ani pietní místo, kde v minulosti umírali lidé, nezabrání některým vandalům v jeho poničení. Opět tak v uplynulých dnech poškodili bývalé popraviště v Táboře poblíž Pražského sídliště. Posprejovali a popsali tam hned několik zdí a zídek. Radnice tam přidá kamery.

Věcí se zabývá policie. „Čekáme na odhad způsobené škody. Jen pro informaci, loni opravy stály přibližně patnáct tisíc korun za odstranění graffiti, opravy plastik a omítek,“ spočítala Jana Lorencová, vedoucí oddělení kultury táborské radnice.

Letos tam už museli dělníci opravit uvolněné desky za devět tisíc. „A předpokládáme, že aktuální škody se budou pohybovat v řádek desítek tisíc korun,“ dodala Lorencová.

Nejčastěji je pomník poškozený neslušnými nápisy nebo sprejerskými výtvory. V posledních letech jsou podobné útoky stále častější.

Vedení města má proto v plánu brzy přidat do lokality další dvě kamery a vylepšit v místě popraviště osvětlení. Nyní tam více míří hlídky strážníků.

„Zaznamenali jsme tam skupinky mládeže. Kameru máme nyní na komíně na Pražském sídlišti, dohlédne i na popraviště, ale zároveň monitoruje okolí nemocnice a obchodů. Tak nemůžeme vidět vše,“ dodal velitel táborské městské policie Petr Svoboda.