Běleč se dvěma sty obyvateli žaluje táborský odbor dopravy, že dopustil, aby...

Běleč se dvěma sty obyvateli žaluje táborský odbor dopravy, že dopustil, aby dočasně změněná trasa a provoz těžkých aut ohrožovaly chodce a ničily obecní majetek. Kauzou se zabývá krajský soud. | foto: Obec Běleč

Obec žaluje táborský odbor dopravy kvůli objížďce. Zastavte kamiony, žádá

  • 13
Úřad v Táboře stanovil objížďku, která ohrožuje obyvatele malé vesnice Běleč na Táborsku. Se situací, kterou zažívají stovky obcí po celé republice, se však bělečský starosta a obyvatelé nemíní spokojit.

Běleč se dvěma sty obyvateli žaluje táborský odbor dopravy, že dopustil, aby dočasně změněná trasa a provoz těžkých aut ohrožovaly chodce a ničily obecní majetek. Kauzou se zabývá krajský soud.

Podle starosty obce Stanislava Šmejkala zvolili zastupitelé to nejkrajnější řešení, protože se bojí o zdraví obyvatel. Tvrdí, že odbor dopravy k nim svedl dočasně nákladní vozy z jiné trasy formou opatření, aniž s nimi změnu předem projednal.

Od května tak chodci uhýbají před kamiony valícími se po úzké silnici. Kromě toho auta devastují vozovku, opravy budou stát miliony korun.

„Tranzitní obousměrný provoz k nám teď vede po silnici II. třídy od Louňovic pod Blaníkem. Protože je tato komunikace široká v Elbančicích jen něco přes čtyři metry, zkracují si řidiči cestu po obecní silnici dlouhé kilometr. Není na takové zatížení stavěná. Navíc nemá chodník. Lidé mi denně volají, že uskakují do stoky a mají strach tudy chodit,“ vysvětluje starosta Šmejkal.

Odbor dopravy vydal podle žaloby rozhodnutí začátkem května takzvaným opatřením obecné povahy. Důvodem je odbahňování rybníka v Louňovicích ležících ve Středočeském kraji.

Objížďku do této obce a zpět stanovil od Mladé Vožice přes Běleč, Vilice a Načeradec. Ačkoliv jde o silnici II. třídy, je poměrně úzká. Nevyhovující pro nákladní dopravu je i zkratka po místní komunikaci z Bzové do Bělče. Obec má dokonce znalecký posudek, že její podloží neunese těžká auta.

Přesto objízdnou trasu schválil i dopravní inspektorát táborské policie. Kamiony tudy mají jezdit do konce prázdnin.

Podle starosty Šmejkala bylo možné udělat objížďku komfortněji, i když by byla delší. Upozorňuje, že podobně řeší úřady objízdné trasy i jinde v Čechách. Ptá se proto, proč úřady nadbíhají speditérským firmám a zohledňují jejich byznys na úkor obcí a obyvatel.

Běleč zastupuje ve sporu advokát Miloš Tuháček, který už vyzval soud, aby neprodleně vydal kvůli rizikovému stavu předběžné opatření a zrušil jím opatření obecné povahy, které objízdnou trasu určilo. 

Obec zároveň předala soudu jako důkazy znalecké posudky, fotky a videa z terénu. Starosta Šmejkal upozornil, že nechce dopustit, aby změny nastaly až po nějaké tragédii na silnici. Zvlášť, když současný provoz zahušťují turisté, kteří se jedou podívat třeba na zámeček v Elbančicích. Táborský odbor dopravy odmítl spor komentovat. 

„Naše stanovisko jsme soudu dodali. Vzhledem k probíhajícímu soudnímu projednávání se k tomu nebudeme vyjadřovat,“ řekl vedoucí oddělení správy komunikací Eduard Chalupa.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz