O průmyslových halách v Švamberku jsou dál tématem bouřlivých diskuzí

O průmyslových halách v Švamberku jsou dál tématem bouřlivých diskuzí | foto: Petr Lundák, MF DNES

Lidé odmítají i upravený průmyslový areál u Ševětína, bojí se jeho rozvoje

  • 5
Investorovi se stále nedaří před obyvateli Ševětína obhájit plán na výstavbu rozsáhlého průmyslového areálu. Místní se obávají nárůstu dopravy i negativních dopadů na okolní krajinu. Záměrům investora nepomáhá ani negativní zkušenost s obdobnou výstavbou nedaleko Prahy.

Někteří obyvatelé či okolní obce se brání výstavbě skladového a výrobního areálu mezi Ševětínem a Neplachovem na Českobudějovicku. Jeho příprava pokračovala v uplynulém týdnu veřejným projednáváním.

Investor představil v pořadí už třetí přepracovaný projekt, který aktuálně hodnotí podle vlivu na životní prostředí (EIA). Několikahodinová diskuse se uskutečnila za účasti zástupců investora, kraje, městyse i veřejnosti.

„Investor nám představil jen kosmeticky upravený projekt, který odmítáme,“ uvedla členka spolku Pro region severního Českobudějovicka a iniciátorka petice proti stavbě Pavla Figurová.

Nesouhlas vyjádřilo 1 500 podepsaných. Někteří přítomní obyvatelé Ševětína přitom chválili kultivované jednání zástupců investora, kteří odpovídali na četné dotazy.

„Měli jsme dojem, že se s nimi dá jednat a v budoucnu můžeme dosáhnout kompromisu nebo dohody o spolupráci. Nešťastný byl ale termín projednávání od 15 hodin, takže hodně lidí se kvůli zaměstnání nemohlo dostavit,“ zhodnotila obyvatelka Lucie Koblencová, která do záměru posílala spolu s manželem připomínky.

Podle plánu firmy C. D. K. K. Investment má vyrůst při severním okraji Ševětína na bývalém hospodářském dvoru Švamberk dvojice skladových a výrobních hal, které budou vysoké až 15 metrů.

Investor zatím usiluje o povolení první etapy. Po výtkách veřejnosti k předchozím projektům jejich plochu mírně zmenšil, jednu z hal rozdělil na dvě oddělení, doplnil v areálu víc zeleně. Vzhledem k současné energetické situaci je bude ze třetiny zásobovat elektřinou z fotovoltaiky.

Stavba si vyžádá přeložku Ponědražského potoka, který je chráněným biokoridorem, zábor asi 16 hektarů zemědělské půdy a vybudování příjezdových tras propojených s blízkou dálnicí.

„Představenou verzi projektu dál odmítáme. Nevíme, jak se tu zvýší doprava, a obáváme se, že celá krajina až do našeho katastru bude poškozená kumulací vlivů dalších staveb. Těmi jsou dálnice, lom v Ševětíně či fotovoltaické parky. Hrozí tu sucho. Chceme, aby lidé měli čistou přírodu. Švamberk se stromy mohl soužit jako místo k vycházkám,“ přidal místostarosta sousedního Neplachova Lukáš Blažek.

Negativní posudek k riziku oteplování zdejší krajiny vypracoval k záměru soudní znalec a klimatolog brněnské Akademie věd Aleš Farda. Také přilehlé obce se na odmítavém stanovisku shodují, Neplachov si dokonce najal k zastupování právníka.

„Mají obavy, že po povolení první etapy výstavby se průmyslový areál ještě rozroste,“ řekl Jiří Cihlář z advokátní kanceláře Dohnal & Bernard.

Investor odhaduje, že práci v montovnách nebo překladištích zboží získá až tisíc lidí. Samotná oblast přitom nezaměstnané nemá.

Firma tvrdí, že většinu námitek k projektu do něj zapracovala. Z rozšiřování areálu podle ní nemusí mít lidé strach. „O dalších etapách a další výstavbě se neuvažuje,“ ujistil prokurista společnosti C. D. K. K. Investment Ondřej Vodák.

Rozhodne postoj kraje

Na veřejném projednávání zazněly hlavně obavy obyvatel z okolí stavby. Ty investor uklidňoval hlukovými a prachovými studiemi a statistikami dopravy. Podle některých kritiků je však celý projekt nečitelný, protože se neví, jak bude vypadat ve finále.

K zdržování projektu argumentovali zástupci C. D. K. K. Investment případem jiné vesnice u Prahy, kde jim obyvatelé ustoupili.

Na žádost přítomných se organizátoři telefonicky spojili s jejím starostou. Ten však potvrdil, že provoz logistického areálu jim vadí kvůli zvýšené dopravě od doby, kdy objekt změnil nájemce.

Logistický areál naproti tomu podporuje vedení městyse Ševětín. V místním zpravodaji dokonce radní napadli nespokojenou veřejnost, že projekt zdržuje a obyvatelé tak ztrácí peníze.

„Zdržování oddálí vznik nových pracovních míst. Městys přišel o miliony korun na daních z nemovitosti. Dále vynětím ze zemědělského půdního fondu mohl mít jednorázově 17 milionů, za které jsme chtěli postavit hasičskou zbrojnici a technické zázemí úřadu. Jen snílek by si mohl myslet, že na soukromém pozemku zatíženém blízkostí dálnice a železničním koridorem budou hospodařit zemědělci,“ napsala rada městyse.

Konečné slovo bude mít kraj, který posoudí, jak se investor vypořádal s připomínkami k projektu. Pokud dokument nakonec projde a záměr získá stavební povolení, mohou oponenti ještě využít odvolání k ministerstvu životního prostředí nebo soudní žaloby.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz