ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Martin Polívka, MAFRA

Čtyři nové zóny na Šumavě budou nejdříve v březnu

  • 0
Rozdělení Šumavy do zón zaměstnávalo loni správu národního parku i tamní starosty. V červnu rada parku odhlasovala návrh, který rozděluje šumavskou přírodu do čtyř zón a popisuje možnosti zásahů v ní. Zatímco pro národní parky Podyjí a České Švýcarsko nová pravidla od 1. ledna platí, Šumava na posvěcení zón stále čeká.

Ve druhé polovině roku 2019 se pak plánovaná vyhláška stala politickým tématem, když především Jihočeský kraj neúspěšně tlačil na zmenšení přírodní bezzásahové plochy.

Rozpracovaná vyhláška nyní leží na ministerstvu životního prostředí (MŽP) a Šumava na posvěcení zón stále čeká.

„Vyhláška je ve stavu vypořádávání připomínek z meziresortního připomínkového řízení. Ministerstvo předpokládá, že tuto fázi ukončí v nejbližších dnech,“ informuje Dominika Pospíšilová z MŽP.

Definitivně hotovo bude až za několik týdnů. „Předpokládáme, že vyhláška nabude účinnosti nejdříve od 1. března tohoto roku,“ říká Pospíšilová. Aktuálně na ministerstvu pracují na posledních připomínkách, pak návrh vyhlášky projedná legislativní rada vlády. Poté dokument podepíše ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a zonace začne platit.

Původně ministerstvo předpokládalo, že se podaří, aby rozdělení platilo od 1. ledna. To nevyšlo. MŽP podklady k zonacím zpracovává v takovém pořadí, v jakém si je jednotlivé rady parků schválily. Proto se přednostně věnovalo NP Podyjí, který měl zóny odsouhlasené jako první, následovalo České Švýcarsko.

„K vyhláškám se zpracovávají i rozsáhlé mapové podklady, ty jsou časově náročné a taky je potřebné zohlednit délku legislativního procesu, která byla u jednotlivých vyhlášek rozdílná,“ vysvětluje Pospíšilová.

Vyhláška rozvrhne území národního parku na dalších 15 let. Vzniknou čtyři zóny. Přírodní plně bezzásahová zóna, pak zóna přírodě blízká, kde budou mít správci možnost zasahovat proti kůrovci. Ve třetí zóně soustředěné péče se počítá s aktivními zásahy. Čtvrtá oblast, takzvaná kulturní krajina, kopíruje hlavně zastavěná území národního parku.