Chalupská slať u Borových Lad je cílem návštěvníků i v zimě. Někteří ale chodí...

Chalupská slať u Borových Lad je cílem návštěvníků i v zimě. Někteří ale chodí i mimo vyznačené cesty a dokonce i na zamrzlé slatě. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Na Šumavě loni ubylo turistů, letos s jejich počty zamíchá koronavirus

  • 0
Mírná zima přivedla v minulých měsících mnohem více lidí k výběhům u šumavských návštěvnických center. Celkově však strážci loni napočítali méně turistů než v roce 2018. Bylo jich 1,25 milionu. Na letošní čísla může mít dopad koronavirus.

Tisíce lidí trávily zimní dovolenou na Šumavě. Letos však byl problém s nedostatkem přírodního sněhu, takže třeba běžkaři těžko hledali místa, kde by se svezli. Turisté tak hledali, jak se zabavit. Proto využívali návštěvnická centra národního parku.

Kvilda nabízí výběhy s rysy a jeleny. V lednu a únoru tam dorazilo osm tisíc turistů, což je o tři tisíce více než ve stejném období loňského roku.

Nárůst zaznamenali i v Srní. „Návštěvnost výběhu s vlky byla třeba letos v lednu dvojnásobná oproti prvnímu měsíci roku 2019,“ počítá mluvčí Správy národního parku Šumava Jan Dvořák. Polepšila si i informační střediska, například to ve Svinných Ladách u Chalupské slati mělo třikrát vyšší návštěvnost v tomto lednu než v minulém.

Národní park pořádá přednášky, dílny i komentované prohlídky

Správci národního parku kromě prvních dvou měsíců letoška hodnotí i celkovou loňskou návštěvnost. V terénu ji na vybraných místech sledují strážci. Loni spočítali méně výletníků než v roce 2018, a to o sedm procent. Tehdy se přírodou procházelo 1,34 milionu lidí. V minulém roce jich dorazilo 1,25 milionu.

Podle ředitele Správy NP Šumava Pavla Hubeného to neznamená, že by celková návštěvnost klesala.

„Stále se pohybuje okolo dvou milionů. V naší statistice vidíme, že počty lidí v terénu od roku 2014, kdy byla návštěvnost méně než poloviční, stále rostly a loni dosáhly na úroveň druhé nejvyšší návštěvnosti po roce 2018,“ hodnotí Hubený.

Nižší čísla než v roce 2018 zaznamenali správci i v infocentrech a návštěvnických centrech. Přesto například do Srní dorazilo půl milionu turistů. Mezi informačními středisky byla loni klasicky nejoblíbenější Kvilda s návštěvností 79 tisíc lidí.

„Na celém území parku pořádáme i programy pro veřejnost. Přednášky, dílny, komentované výlety a další zažilo více než 11 tisíc lidí. Jednou z nejžádanějších aktivit byl geokešing v Návštěvnickém centru Kvilda, kterého se zúčastnilo celkem 241 skupin,“ informuje vedoucí šumavských informačních středisek, návštěvnických center a středisek environmentální výchovy Martina Kučerová. Dodává, že při pobytech a akcích s environmentální výchovou odučili pracovníci národního parku přes 20 tisíc dětí.

U Modravy ničili běžkařům stopy

Statisíce výletníků zaměstnávají i šumavské strážce. Loni řešili 2 070 přestupků, z toho zhruba u tří čtvrtin stačila domluva. „U dalších dvou stovek udělili strážci na místě blokovou pokutu, další předali do správního řízení. Každoroční klasikou je parkování mimo vyhrazené plochy. Pak zaznamenáváme vstup mimo značené trasy v klidových územích nebo jízdu na kole mimo cyklotrasy,“ ohlíží se za minulým rokem mluvčí Jan Dvořák.

V prvních dvou měsících roku 2020 strážci v terénu odhalili necelou stovku přestupků, opět velkou část řešili pouze domluvou.

„Méně jsme se teď potýkali se skialpinisty, kteří vstupovali do chráněných míst. Předchozí zimu to byl velký problém, teď byla situace i s ohledem na nedostatek sněhu lepší,“ doplňuje mluvčí.

Jedním z problémů uplynulé zimy se stalo rozšlapávání bežeckých tras na Modravsku. Do stop vyráželi i pěší se psy nebo kočárky a tím ničili rolbou upravované trasy. Nejde ale o klasický přestupek, za který by šumavští strážci mohli rozdávat pokuty.

Do ochrany Šumavy nyní strážci více zapojí i Policii České republiky. První společnou preventivní akci podnikli na začátku března v oblasti Černého jezera. Obcházeli hlavně Jezerní stěnu, kde se v minulých letech proháněli freerideři na lyžích a snowboardech. Tím mohli rušit chráněného tetřeva hlušce. Během celodenní akce informovali turisty o jejich možnostech a řešili jeden nepovolený vstup.

„Vybočování mimo značené stezky v této lokalitě může znamenat velký problém. Jedná se o těžko přístupný terén, v některých místech se špatným pokrytím signálu pro mobilní telefony. Z praxe víme, že i zdatní turisté se mohou v náročném terénu ztratit nebo zranit,“ připomíná plzeňská policejní mluvčí Martina Korandová. Podobné společné preventivní dny budou v letošním roce pokračovat v nejvytíženějších místech Šumavy.

Turisté roušky tolik neřeší

V nejbližších dnech a týdnech však strážci příliš starostí s neukázněnými návštěvníky mít nebudou. Na Šumavě je kvůli karanténě méně lidí. Podle ředitele Hubeného se současný stav může projevit, až budou turisty na konci roku opět sčítat.

„S ohledem na situaci s koronavirem a jeho šířením po celém světě je dost možné, že návštěvnost bude nízká,“ přemýšlí šéf parku.

Přesto však někteří na Šumavě plánují například cyklovýlety. Minulý týden zaznamenali ve Kvildě i Modravě skupinky turistů bez roušek. Místní se bojí, aby návštěvníci z měst nerozšiřovali nákazu. Starostové zmíněných obcí se tak již před víkendem rozhodli uzavřít obecní parkoviště.