Na Šumavě v noci na 28. října 2018 sněžilo. Místy napadlo až 13 centimetrů sněhu. | foto: ČTK

Na Šumavě v noci napadlo až 13 centimetrů sněhu, brzy ale roztaje

  • 4
Na Šumavě napadlo v noci až 13 centimetrů sněhu a teploty klesly ke třem stupňům pod nulou. Sněhová pokrývka ale dlouho nevydrží, teploty už stoupají a ve večerních hodinách by mělo pršet i v nejvyšších polohách Šumavy.

Na jihu Čech jde o první větší sněhovou pokrývku blížící se zimy. „Během noci se ochladilo a dešťové srážky přecházely v polohách nad 800 metrů ve sněhové,“ uvedl Gustav Sysel z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

V místech od 800 do 1000 metrů spadlo i devět centimetrů sněhu, mohly by se ještě objevit mrznoucí srážky. Na Churáňově napadlo asi 12 centimetrů sněhu a na hoře Plechý až 13 centimetrů.

V nižších částech Jihočeského kraje slabě prší nebo mrholí, teploty se pohybují do pěti stupňů Celsia. „V příštích dnech se naopak oteplí a bude spíš nadprůměrně teplé počasí,“ uvedl Sysel.

Česko zasáhne vichřice

Většinu Česka zasáhne v pondělí a úterý silný vítr, na horách až o síle vichřice. Vyhne se zřejmě pouze západu Čech. Vyplývá to z výstrahy, kterou v neděli zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Nejsilnější bude vítr asi na východě Středočeského kraje, západě Vysočiny a Pardubického kraje a severu Libereckého a Královéhradeckého kraje.

Výstraha platí od pondělních 17:00 do úterních 17:00. „Od pondělního večera do úterního odpoledne bude foukat na většině území, s výjimkou západní poloviny Čech, silný vítr sedm až 12 metrů za sekundu s nárazy kolem 20 metrů za sekundu (70 kilometrů za hodinu),“ oznámili meteorologové.

V oblasti Českomoravské vrchoviny a hor na severu Čech může mít vítr podle nich v nárazech rychlost až 90 kilometrů za hodinu. Na hřebenech hor dosáhne až 110 kilometrů za hodinu, což na mezinárodní stupnici síly větru odpovídá druhému nejvyššímu stupni, vichřici. Vítr bude v průběhu úterního odpoledne od západu slábnout, uvedl ČHMÚ.

Lidé by měli kvůli větru podle ústavu zajistit okna a dveře a schovat předměty volně položené venku, jako třeba zahradní nábytek a květináče. Řidiče pak meteorologové varují, že vítr může učinit auto neovladatelným. Na horách by lidé měli omezit túry, a nevydávat se hlavně na hřebeny hor.

V noci na pondělí bude podle předpovědi meteorologů zataženo, místy s mlhami a ojediněle se slabým deštěm. Teploty by v noci měly klesnout nejvýše na pět až dva stupně Celsia a v pondělí přes den se mohou dostat i k 18 stupňům. 

,