Na první pohled malebná chata je kompletně napadená dřevomorkou.

Na první pohled malebná chata je kompletně napadená dřevomorkou. | foto: Správa NP Šumava

Stavební úřad nepovolil šumavskému parku demolici zchátralé Roklanské chaty

  • 41
Stavební úřad v Kašperských Horách zamítl žádost Správy Národního parku Šumava na demolici zchátralé a nepřístupné Roklanské chaty nedaleko vrcholu Březníku poblíž Modravy na Klatovsku. Park žádal o demoliční výměr na chatu v zóně s nejvyšším stupněm ochrany přírody loni kvůli špatnému stavu objektu.

Úřad ale minulý týden vydal rozhodnutí, podle něhož park neprokázal vlastnictví objektu, uvedl Klatovský deník.

Park se podle mluvčího NP Šumava Jana Dvořáka proti rozhodnutí odvolá ke krajskému úřadu. „Správa národního parku podle našeho názoru neprokázala, že je vlastníkem Roklanské chaty. Stavba není zapsaná v katastru, je tam zapsaný pouze pozemek,“ řekl vedoucí kašperskohorského stavebního úřadu Jan Eger.

Dokumenty, které park dodal, podle něj dokládaly vlastnictví původní hájenky, ale nikoliv chaty. „Jsme přesvědčeni o tom, že naše vlastnictví je podle nás nezpochybnitelné, a proto budeme podávat odvolání ke krajskému úřadu,“ uvedl Dvořák.

Park podle něj požádal o demoliční výměr loni v létě. „Na místě proběhlo v srpnu místní šetření, požádali nás ještě o dodání dokumentů, což jsme udělali, a čekali jsme na rozhodnutí. Před koncem roku jsme podali podnět pro nečinnost stavebního úřadu,“ doplnil.

Proti zbourání chaty se postavili turisté, vznikla i petice, kterou dosud podepsalo přes pět tisíc lidí, uvedl Klatovský deník.

„Rozhodnutí nás potěšilo, protože jsme usilovali o to, aby chata byla zachráněna. Zamítnutí žádosti o demolici bereme jako první krok. Teď se tam sice nesmí, ale bývala tam cesta a já si myslím, že jednou tam zase bude a lidé se tam vrátí, mají právo vidět přírodu,“ řekl deníku místopředseda Klubu českých turistů Ladislav Macka.

Park ale už dříve uvedl, že chatu rozhodně nebude rekonstruovat. Chatu v blízkosti hranic s Německem postavilo Ředitelství státních lesů a statků v letech 1936 až 1937. Chtělo nahradit chátrající Roklanskou hájenku opodál. V roce 1938 chatu zabralo Německo jako součást Sudet.

Po roce 1945 ji Německo pravděpodobně vrátilo Státním lesům a od roku 1951 byla chata součástí roty Pohraniční stráže. V roce 1992 ji převzala Správa NP Šumava a používala ji k občasnému přespání výzkumníků a jako loveckou chatu. „Její betonová část je ve špatném stavu a dřevěná zase zasažena dřevomorkou,“ řekl loni na podzim Dvořák.

Demolici plánoval park letos v létě, aby co nejméně rušila populaci tetřeva hlušce. Místo vyhledává řada turistů, přestože stojí v přírodní zóně, do níž smí lidé vstupovat pouze po povolených stezkách a k Roklanské chatě žádná oficiální cesta nevede.