Na parkoviště pod vrcholem oblíbené šumavské hory Třístoličník se vejde přes...

Na parkoviště pod vrcholem oblíbené šumavské hory Třístoličník se vejde přes 170 aut. Přesto se stává, že když přeje výletníkům počasí, vyráží jich nahoru mnohem více. Poté nechávají vozidla i mimo vymezená místa. | foto: Okresní úřad Freyung-Grafenau.

Na Šumavě pod Třístoličníkem je příliš turistů, auta tam blokují silnici

  • 6
Na parkoviště pod vrcholem oblíbené šumavské hory Třístoličník se vejde přes 170 aut. Přesto se stává, že když přeje výletníkům počasí, vyráží jich nahoru mnohem více. Poté nechávají vozidla i mimo vymezená místa.

Po silnici, která vede nahoru z bavorské strany, přijíždějí němečtí i čeští turisté. Pokud nenajdou místo na oficiálním parkovišti, někteří parkují podél silnice, což zakazuje dopravní předpis. 

Taková situace nastává hlavně o víkendech. Hodně aut tam zaznamenali v polovině ledna, úplně nejvíce jich zatím bylo v období Vánoc a Nového roku.

„Cesta byla z obou stran obklopena auty a mezi nimi se pokoušeli další řidiči projet k parkovišti. Nakonec došlo k úplnému ucpání komunikace, což znemožnilo průjezd zásahových vozidel horské a záchranné služby,“ popisuje problémy Karl Matschinner, mluvčí okresu Freyung-Grafenau.

Nyní začíná platit dočasné řešení. Pomohou němečtí dobrovolní hasiči. „Abychom zamezili nelegálnímu parkování, bude se ve dnech vysokého nájezdu návštěvníků komunikace na Třístoličník uzavírat, jakmile se parkoviště naplní,“ informuje mluvčí.

Kromě 170 míst pro osobní auta mohou pod vrcholem parkovat tři autobusy a tři karavany.

Na stole jsou i plány zřídit závoru či vypravovat nahoru kyvadlové autobusy. Tato opatření si ale vyžadují delší plánování, protože narážejí na právní předpisy a jsou finančně náročnější.