V pondělí nad ránem zaznamenali meteorologové na stanici Perla u Kvildy minus...

V pondělí nad ránem zaznamenali meteorologové na stanici Perla u Kvildy minus 29,8 stupně Celsia. | foto: Karel Hrdina, MF DNES

Na Šumavě u Kvildy bylo téměř minus třicet stupňů, mrznout bude i nadále

  • 5
Na Šumavě dnes nad ránem klesly teploty k téměř minus třiceti stupňům Celsia. Podobné mrazy nelze vyloučit ani v nejbližších dnech.

Nejchladněji bylo na stanici Perla poblíž Kvildy na Prachaticku, kde meteorologové naměřili minus 29,8 stupně Celsia.

„Hodnoty pod minus dvacet stupňů jsme na Šumavě v pondělí zaznamenali na několika místech,“ uvedl František Vavruška z českobudějovické pobočky hydrometeorologického ústavu.

Jižní Čechy hlásí teplotní rekordy, bylo i minus 27,5 stupně

Dodal, že výrazně mrzlo také například v Novohradských horách, kde v Pohoří na Šumavě klesla teplota na minus 26,5 stupně Celsia. V nižších polohách v Jihočeském kraji se teploty pohybovaly zhruba od minus sedmi do minus dvanácti stupňů Celsia.

Podobné mrazy nelze vyloučit ani v nejbližších dnech. „Pokud se v noci opět vyjasní, budou především v místech, kde leží sníh, zase nízké hodnoty. Přes den pak bude kolem nuly,“ doplnil Vavruška.

Podle předpovědi meteorologů má být v pondělí na jihu Čech skoro jasno až polojasno, během dne přechodně až oblačno. Teploty se budou pohybovat v rozmezí od minus dvou do plus jednoho stupně Celsia.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz