Sestra je v Thajsku prestižní povolání, vzpomíná dívka na stáž v Asii

  16:43
Jak se ošetřují následky kousnutí kobrou, i to poznala na stáži ve velké státní nemocnici v thajském městě Chiang Rai studentka Jihočeské univerzity Sabina Ludányiová. V asijské zemi také zjistila, že zdravotní sestry tam mají mnohem důležitější roli než u nás.

Studentka Jihočeské univerzity Sabina Ludányiová byla na stáži v Thajsku. | foto: Marek Podhora, MAFRA

Na převaz nohy přišel do chirurgické ambulance v thajské státní nemocnici ve městě Chiang Rai asi padesátiletý muž. Po sundání obvazu se objevila rána hluboká až na kost. Zranění vzniklo po kousnutí kobry, na kterou domorodec narazil přímo za dveřmi své chatrče.

„Nebyl to příjemný pohled. Had ho kousl do nártu. Bylo to povrchové, ale kobra produkuje toxiny, které pak jdou do těla a způsobují odpadávání kůže i masa, takže ta rána byla hluboká až na kost,“ popisuje jeden ze zážitků během své praxe v exotické zemi Sabina Ludányiová, jednadvacetiletá studentka třetího ročníku oboru všeobecná sestra Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity.

Zdravotnický tým pacienta zručně ošetřil a díky tlumočníkovi se česká studentka dověděla, že jeho prognóza je dobrá. Podobné případy mívají v nemocnici často a rána na noze se zhojí.

„Samotný muž řekl, že kobru hned zabil. Nepřemýšlel prý, jak dlouho v něm byla zakouslá. Pak půlku hada naložil do alkoholu, druhou snědl a až poté se vydal do nemocnice,“ líčí s odstupem několika týdnů už s úsměvem vysoká štíhlá studentka.

První studentka v Thajsku

Studijní praxi na severu Thajska absolvovala od konce srpna téměř do konce října. Do deset tisíc kilometrů vzdálené země v jihovýchodní Asii vycestovala jako první studentka svého oboru Jihočeské univerzity, a proto netušila, co ji tam čeká. Na odpovědi, co tam budu dělat, jak se domluvím, kde budu bydlet, můžu pít tamní vodu nebo jak funguje internet, jí nikdo nemohl odpovědět.

„Proto jsem už po návratu uspořádala přednášku o svých zkušenostech z dvouměsíční stáže v Thajsku pro studenty. Z našeho oboru jich moc do zahraničí nevyjíždí a podle mě je to obrovská škoda. Člověk pozná kus světa a získá větší rozhled,“ říká Sabina Ludányiová.

Když si časně ráno před odchodem na praxi v českobudějovické nemocnici navléká v sychravém prosincovém počasí několik vrstev oblečení, vrací se v myšlenkách do Chiang Rai. Do prosluněných dní se stoprocentní vlhkostí vzduchu a teplotou kolem 31 stupňů Celsia.

Na pokoji leželo 35 pacientů

Bydlela na kolejích Mae Fah Luang Univerzity a do nemocnice jezdila s tamními studenty autobusem už v uniformě.

„Prošla jsem tam chirurgií, chirurgickou JIP, traumacentrem, kardiochirurgií a operačními sály. A pak ještě oddělením čínské medicíny v univerzitní nemocnici,“ vypočítává Sabina Ludányiová.

Ve státní nemocnici se například na chirurgickém oddělení setkala s obrovskou místností, v níž leželo 35 pacientů. A další, kteří nepotřebovali velkou péči, byli umístěni na chodbách. Sestry mají zázemí na kraji místnosti, kde si vyplňují papíry a mají přípravnu infuzí a léků i čisticí místnost.

Sabina Ludányiová byla na stáži v Thajsku ve městě Chiang Rai.
Studentka oboru všeobecná sestra Sabina Ludányiová byla na stáži v Thajsku.

„Většina pacientů byli rolníci a dělníci, kteří mají základní vzdělání, někdy ani to ne. Byli v této chudé státní nemocnici, protože si nemohli dovolit soukromou. Ale zdravotní péče i vybavení sálů je v ní na vysoké úrovni, srovnatelné s naší lůžkovou péči,“ popisuje studentka.

Přes den o nemocné pečují příbuzní

Zajímavý je v Thajsku systém péče o pacienty. Zhruba od sedmi hodin ráno až do pěti odpoledne jsou u jejich lůžka na návštěvě příbuzní. Poskytují jim veškerou péči, kterou u nás dělá sestra - přebalují je, převlékají, umývají, stelou jim i krmí. Pro Thajce je důležité, aby se jejich blízký měl dobře a aby se o něj postarali.

„Sestry jsou hlavní částí celého oddělení. Doktoři se snaží, aby si u nich nezkazili reputaci, protože sestra dělá úplně všechno. U nás máme vymezené kompetence. Tohle je práce doktora, tohle sestry. V Thajsku doktor jen přijde, napíše papíry, odoperuje, ale sestra vyndává drény, svěrací stehy a dělá další věci, na které u nás nesmí sáhnout. Tam je sestra hodně prestižní a ceněné povolání,“ srovnává Sabina Ludányiová.

Lidé tíhnou k tradiční východní medicíně

Česká studentka zjistila, že Thajci mají jiný přístup k léčbě, než je běžné u nás. Pokud nejde třeba o vážný úraz z dopravní nehody (většinou na motocyklu, kterých tam jezdí spousta), snaží se své zdravotní potíže vyřešit nejdřív s bylinkářem, nebo léčitelem. V nemocnici hledají spásu až poté, když jim nepomůže alternativní medicína.

Rehabilitace tam není, místo toho jdou lidé v Thajsku na akupunkturu, akupresuru, masáž nebo léčení teplem. Víc se ubírají k východní medicíně, třeba i bohatá univerzitní nemocnice tam má oddělení čínské medicíny, kde léčí bolesti hlavy, migrény, žaludeční a střevní potíže, ale i bolesti zad, nohou a další zdravotní neduhy.

Sabina Ludányiová byla na stáži v Thajsku ve městě Chiang Rai. Na snímku je v...

„Když jsem zvládla povinnou praxi, absolvovala jsem ještě dobrovolně týden na oddělení čínské medicíny na univerzitě. Měla jsem tam volný přístup osm až deset hodin denně, snažila jsem se stihnout co nejvíc metod. Zaujalo mě tam třeba, že používají hyperbarickou komoru u pacientů s Downovým syndromem,“ říká Sabina Ludányiová.

Dnes si sama umí naordinovat na běžné bolesti místo brufenu akupunkturní jehly. S nově získanými přáteli zůstává v kontaktu. Až napadne sníh, slíbila jim na Facebooku jeho fotku. Ví, že je bílá nadílka se zachumlanými lidmi nadchne. Ale dokud si ho sami neosahají, neucítí, jak studí.

  • Nejčtenější

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

U Budějovic boural autobus s lidmi. Řidička byla pod vlivem omamných látek

17. dubna 2024  18:33

U Lišova na Českobudějovicku dnes odpoledne havaroval autobus, když jeho řidička sjela ze zatím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sníh zasypal Šumavu. Na Lipensku uvázla nákladní auta, silnice byla nesjízdná

18. dubna 2024  9:37,  aktualizováno  10:54

Šumavu v noci na čtvrtek zasypal sníh, který komplikoval dopravu. V jihočeské i západočeské části...

Bojuje proti developerům u Lipna a říká, že ho nelze rovnat s jezery v Rakousku

14. dubna 2024  12:05

Pavla Setničková založila spolek Lipno pro život, jehož úlohou je hájit Lipensko před projekty...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novou halu staví dvojice robotů, je rychlá a tichá. Nahradí deset dělníků

11. dubna 2024  15:45

Pracují rychle, efektivně, přesně a bez jakéhokoliv hluku. Obvodové zdi nového multifunkčního sálu...

Za smrt narkomanky dostal muž 7,5 roku. Soud uvěřil, že jí chtěl opiáty pomoci

19. dubna 2024  13:39

Trest 7,5 roku vězení uložil dnes českobudějovický krajský soud muži obžalovanému ze zavinění smrti...

Krabička jako lék na smutek za ztracené dítě. Usnadňuje truchlení, říká lékařka

19. dubna 2024

Premium Vzpomínkové krabičky jako lék na smutek. I tak lékařka Šárka Pfauserová z českobudějovické...

Opilá řidička nabourala v noci do domu, část zdi museli hasiči strhnout

19. dubna 2024  9:39

Opilá řidička narazila ve čtvrtek v noci do domu v Chlumanech na Prachaticku. Byla opilá a nemá...

Hokejová reprezentace se bude vracet na jih Čech další čtyři roky

19. dubna 2024  8:02

Nejen světový šampionát žen, ale minimálně čtyřletá spolupráce Jihočeského kraje s Českým svazem...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...