ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Lundák, MF DNES

Chod Strakonic chceme udržet, ujišťuje starosta města Hrdlička

  • 2
Velká část nakažených Jihočechů pochází ze Strakonicka. Ve městě se nemoc začala šířit poté, co na tamní poliklinice několik dní ordinovala nemocná lékařka. Krizová situace přišla nevhod i z jiného důvodu. V lednu poprvé zasedlo zastupitelstvo poté, co rok kvůli zneplatněným volbám neexistovalo.

Vedení města má před sebou výzvu dohnat zpožděné investice a znovu obnovit chod města. Nyní se však bude muset primárně věnovat zdravotní situaci.

Přesto starosta Strakonic Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost) věří, že se podaří postupovat podle původních plánů. 

„Chceme město posouvat, ať je koronavirus, nebo není. Máme zájemce o místo v průmyslové zóně, běží výběrová řízení, měli bychom na zastupitelstvu schválit rozpočtová opatření. Neradi bychom cokoli odkládali, už tak jsme více než rok ve skluzu,“ říká.

Příští týden ve středu se sejde městská rada, její zasedání rušit nehodlají. Radní se schází ve velké zasedací místnosti radnice, sedět od sebe budou minimálně čtyři metry a všichni budou mít roušku. Podklady si nastudují dopředu, proto budou hlavně hlasovat, aby schůzi neprotahovali.

„Co se týče zastupitelstva, to je naplánované na konec dubna. Určitě chceme, aby se konalo, ale stát vyžaduje, aby jednání byla přístupná veřejnosti. Proto musíme vymyslet, jak to udělat. Město ale musí fungovat,“ pokračuje Hrdlička.

Situaci se však nesnaží řešit jen vedení města a odbory radnice. Ve Strakonicích například funguje skupina dobrovolníků, kteří rozvážejí nákupy seniorům. Městský ústav sociálních služeb zajišťuje pro důchodce i dovážku obědů.

Šmidingerova knihovna zase zřídila takzvané rouškobudky, kde mohou obyvatelé darovat i vyzvedávat roušky, zároveň v nich shromažďují materiál k jejich šití. Takové telefonní budky upravili například u kostela sv. Markéty, v ulicích Mlýnská a Povážská a na Dubovci.

„Ještě se snažíme založit telefonní linku pro starší obyvatele, kteří často tráví tyto dny doma sami bez jakéhokoli kontaktu. Kromě informací by si na lince mohli popovídat, svěřit obavy a někdo je mohl uklidnit,“ doplňuje Břetislav Hrdlička.

Někteří se poliklinice vyhnou

Podle jeho slov je naprostá většina obyvatel ukázněných a chrání si ústa a nos.

„Obyvatelé pomáhají, aby se nákaza dále nešířila. Zatím to vypadá, že se to daří. Počet nakažených rapidně nestoupá. Je možné, že ještě někomu z nařízené karantény vyjde pozitivní test, ale myslím, že situace mohla být horší,“ tuší starosta.

Přesto však u některých místních trvají obavy. Ačkoliv poliklinika v Bezděkovské ulici už je znovu otevřená pro pacienty a ordinují tu první lékaři, stále mají někteří strach, zda byla dostatečně vydezinfikována poté, co jedna z lékařek ordinovala s koronavirem. 

„Rozhodně bych tam teď s nějakou drobností nešel. Své doktorce jsem zavolal a nechal si předepsat potřebné léky,“ říká obyvatel Strakonic Stanislav Ježek. Podobná nálada je i mezi dalšími obyvateli. Část z nich je v karanténě, protože navštívila ordinaci nakažené lékařky anebo byla v sousedních. 

„Byli jsme tam z rodiny v daném týdnu já s manželem i dcera s dětmi. Nejhorší je ten pocit, že se chováme zodpovědně a nakonec se nakazíme kvůli nezodpovědnosti někoho jiného,“ komentuje Alena V.

Právě proto, že lékařka ordinovala nakažená, se teď na její hlavu snáší nejvíce kritiky. Třebaže ona sama tvrdí, že nemoc COVID-19 se u ní projevila až šestnáctý den po návratu z lyžování v Rakousku.

„Žádná karanténa v té době nebyla povinná a já neměla žádné příznaky,“ sdělila MF DNES lékařka.

V mimořádné situaci se ocitla i strakonická nemocnice. Ta má v současnosti dostatek ochranných pomůcek pro personál. Od dárců získala 2 800 roušek, od kraje tisícovku jednorázových a 960 respirátorů. 

„Dále jsme obdrželi 100 litrů dezinfekce a další pomůcky jako štíty, pláště, zástěry nebo brýle. Samozřejmě využíváme i naše zásoby z dřívějška. Na několik dní jsme tak připraveni,“ hlásí ředitel Nemocnice Strakonice Tomáš Fiala.

Lékaři odkládají plánované kontroly nebo operace. „Snažíme se, aby lidé s banalitami nepřicházeli. Když už k tomu mají důvod, tak je na příjmu testujeme nebo je pošleme do samostatné místnosti, kde je o ně dále postaráno,“ popisuje situaci ředitel. V nemocnici zároveň funguje odběrová místnost. Od jejího zřízení pracovníci odebrali zhruba dvě stovky vzorků.

V posledních dnech čísla nakažených na Strakonicku nerostou. Podle ředitelky Krajské hygienické stanice Kvetoslavy Kotrbové je však ještě brzy dělat závěry. 

„Ještě nejsme na konci inkubačních dob lidí v karanténě. Pak budeme moci hodnotit situaci optimisticky, ale zatím buďme opatrní. Nakažených díky protiepidemickým opatřením dramaticky nepřibývá. Dobrá zpráva také je, že se podařilo nejspíše všechny kontakty podchytit a dostat do karantény,“ připomíná Kotrbová. 

Některé nařízené karantény na Strakonicku již skončily včera a předevčírem. Další končí v pátek a jedna v sobotu 4. dubna.