Stavitel a provozovatel budějovického domova důchodců dluží miliardu

  9:46
Domov pro seniory na Husově třídě v Českých Budějovicích svírají dluhy. Společnost L. a S. Tábor, která získala úvěr 270 milionů korun na jeho stavbu, dluží téměř miliardu. Jeho provozovatel je také v insolvenci. A 150 klientům, kteří za bydlení zaplatili desetitisícové zálohy, hrozí, že o peníze přijdou.

Senioři ze zadluženého domova jsou nespokojení, že se vše dozvěděli až z MFDNES. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Správu nad majetkem obou firem převzal minulý týden insolvenční správce. A nestačil se divit.

"Předpokládali jsme, že dluh L. a S. Tábor dosáhne 400 milionů korun. Když se sešly všechny pohledávky od 40 věřitelů, vyrazilo nám to dech. Je to 962 milionů korun," vypočetl insolvenční správce Karel Touschek z IKT Insolvence.

Touschek nicméně seniory uklidňuje, že domov bude fungovat jako doteď, jen bude vše směřovat k jeho prodeji. "Žádného seniora nebudeme vystěhovávat, změní se jen pronajímatel," zdůraznil.

Dům pro seniory půjde do dražby a jeho nový majitel s ním pak naloží podle svého uvážení. Klienti, kteří mají podepsanou nájemní smlouvu, mají garantováno, že tu mohou zůstat.

"Navíc tenhle objekt nemůže dispozičně sloužit ničemu jinému než jako bytový dům. A senioři jsou nejlepší klienti, kterých bude přibývat," poukázal ředitel domova Jan Bulvas, který prozatím ve své funkci zůstane.

Senioři jsou nespokojení, že je o situaci nikdo neinformoval a vše se dozvěděli až z MF DNES. "Novinový článek tu koloval od jednoho k druhému," podotkla 77letá Věra Procházková.

Bulvas však kritiku odmítl. "Nejdůležitější bylo napsat jim, aby posílali platby na účet insolvenčního správce, takže se další peníze neztrácejí v prázdnu," dodal.

Vedení seniorského domu spolu s insolvenčním správcem naplánovalo schůzku s klienty na tuto středu. Důchodci by se tak měli dozvědět podrobnosti.

Uslyší několik hodně nepříjemných zpráv. Pokud se totiž ukáže, že na účtech provozovatele domova, společnosti Senior Resort, nejsou žádné finanční prostředky, přijdou klienti o kauci ve výši tří nájmů a desetiletou zálohu na služby, jako je 24hodinová zdravotní péče, kulturní a společenské akce. Celkem až o 100 tisíc korun.

"Abychom tyto služby mohli nadále zajišťovat, musíme, bohužel, po lidech chtít, aby za ně platili měsíční zálohy 1 400 korun," konstatoval Touschek.

A to bude pro řadu seniorů nepřekonatelný problém. "Mám důchod 10 500 korun. Platím si tady nájem 6 900, takže vycházím jen tak tak. Další peníze už prostě dávat nemůžu," vysvětlila Procházková.

Dluhy L. a S. Tábor

Společnost vlastní Dům pro seniory v Českých Budějovicích, polovinu vily na Ořechovce, rekreační objekt v Horní Plané a několik nemovitostí v Táboře. Celkově se tento majetek odhaduje na 400 milionů korun. Dluhy dosahují 962 milionů.

Komu, za co a kolik dluží?

NLB Factoring
334 milionů

Skanska
230 milionů

Moravský Peněžní Ústav
144 milionů

Daně finančnímu úřadu v Táboře
6 milionů korun

CRAVT Koupelny
4,3 milionu

Leasing za vůz Bentley Arnage
853 tisíc

Koupě Mercedes GL 320 CDI
761 tisíc

Oprava Ferrari 430 Spider F1
271 tisíc

Teplárna České Budějovice
(za prosinec 2011)
173 tisíc

Dluží za energie, platy i daně

Senior Resort má nyní účty zmrazené. Avšak všechno nasvědčuje tomu, že konta jsou prázdná. Přitom dluhy přesahují minimálně 10 milionů. "Pak by se senioři museli přihlásit o své peníze jako věřitelé v insolvenčním řízení. Je otázka, co se z majetku Senior Resortu podaří zpeněžit, protože žádné nemovitosti nevlastní," podotkla Ivana Touschková z IKT Insolvence.

V takovém případě je velmi pravděpodobné, že důchodci o své peníze úplně přijdou. Často šlo přitom o několikaleté úspory na stáří. "Velmi budu zvažovat, zda maminku v domově nechám. Spíš to vypadá, že podám trestní oznámení," rozzlobila se dcera jedné ze seniorek.

Co se s penězi, které firma Senior Resort od klientů inkasovala, stalo, vědí zřejmě jen její majitelé. Dluhy jsou takřka všude - na energiích, mzdách, zdravotním a sociálním pojištění. Tyto pohledávky šly za firmou L. a S. Tábor, která za ně ručila. 

Ředitel Bulvas tvrdí, že o problémech nevěděl ani neměl přístup k účetnictví. "Zpracovával ho externí pracovník pro L. a S. Tábor. Že se děje něco špatného, jsem si začal uvědomovat až v poslední době, kdy se zpožďovaly mzdy," řekl.

Podle informací MF DNES někteří zaměstnanci kvůli nevyplaceným mzdám dokonce odešli. Ti, kteří zůstali, mají nyní nové smlouvy a platy dostanou vždy včas. Chod seniorského domu tak nebude narušen.

Peníze, které ale zaměstnanci nedostali doteď, už asi neuvidí. To platí i pro většinu věřitelů společnosti L. a S. Tábor. Odhadovaná hodnota majetku firmy ani zdaleka nedosahuje poloviny dlužné částky. Primárně se budou vyřizovat pohledávky, které společnost něčím ručila. Peníze z majetku, který nebyl zastavený, se rozdělí mezi ostatní věřitele.

Velkou část dluhu tvoří sankce. Například Skanska požaduje 230 milionů, přičemž 150 milionů jsou úroky. Nabíhaly půl procenta za jeden den z dlužné částky. A takových závazků je celá řada.

Propletenec společností

Kauza je velmi zamotaná. Figuruje v ní řada firem, které jsou majetkově a personálně propojené. Jedna firma ručí majetkem za druhou. Domy Tábor kupříkladu ručí za půjčku L. a S. Tábor, která ručí za Senior Resort a ten zas jiné firmě. Na jedné adrese sídlí hned několik společností, v jejich vedení se střídají v podstatě tři lidé - Stanislav Snášel, Karel Berka a Martin Hart.

Z dokladů, které má MF DNES k dispozici, vyplývá, že firmy dokonce ručily i za jejich soukromé úvěry.

Snášel má údajně mimořádné komunikační a přesvědčovací schopnosti. Věřitelé mu půjčovali, i když byl zadlužený. "Umí v tom chodit. Postupně se ale moc zhlédnul v luxusním životě a přerostlo mu to přes hlavu," popsal jeden z lidí, kteří Snášela blíže znají.

MF DNES se podařilo zjistit, že stěžejní firmou v případě domova pro seniory - L. a S. Tábor, prošly automobily věhlasných značek Ferrari, Maserati, Bentley nebo Porsche. Za mnohé vozy společnost stále dluží.

Zajímavá je hlavně doba, kdy se tyto superluxusní auta kupovala - jaro 2007. Tedy v okamžiku, kdy firma začala stavět českobudějovický seniorský dům díky úvěru 270 milionů korun.

"V oblasti insolvencí se pohybuji více než 15 let a musím říct, že s něčím podobným jsem se nesetkal. Rozhodně ne v takovém rozsahu," dodal Touschek.

Autor:
  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

U Budějovic boural autobus s lidmi. Řidička byla pod vlivem omamných látek

17. dubna 2024  18:33

U Lišova na Českobudějovicku dnes odpoledne havaroval autobus, když jeho řidička sjela ze zatím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sníh zasypal Šumavu. Na Lipensku uvázla nákladní auta, silnice byla nesjízdná

18. dubna 2024  9:37,  aktualizováno  10:54

Šumavu v noci na čtvrtek zasypal sníh, který komplikoval dopravu. V jihočeské i západočeské části...

Na sídlišti v Písku někdo zastřelil ročního psa, majitel se teď bojí o děti

23. dubna 2024  16:15

Neznámý člověk za bílého dne střelil vzduchovkou mladou fenku na zahradě na píseckém sídlišti...

K dálnici D3 u Budějovic staví přivaděč, pak ho prodlouží na obchvat Srubce

23. dubna 2024  14:25

Bude to další silnice do skládačky, která má ve výsledku výrazně pomoci dopravě v Českých...

Lidé křičeli, ať nám naloží víc, vzpomínaly „máničky“ na masakr v Rudolfově

23. dubna 2024  5:38

V Českých Budějovicích uspořádali akci, která připomněla, že uplynulo 50 let od brutálního zásahu...

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...