Dálnice D3 u Košína.

Dálnice D3 u Košína. | foto: ŘSD

Komise stavitele dvou úseků dálnice D3 nevybrala. Jihočeši čekají dál

  • 5
V úterý mohla odborná komise složená vládou rozhodnout o tom, co bude dál ohledně tendrů na stavbu dalších dvou úseků dálnice D3 v Jihočeském kraji. Velká očekávání se však nenaplnila. Z Prahy přitom pravidelně někdo vzkazuje, že se letos začne stavět - Ředitelství silnic a dálnic i ministerstvo.

Informaci o neúspěšném jednání komise potvrdil mluvčí Ministerstva dopravy Tomáš Neřold. „Rozhodnutí ohledně výběrových řízení nepadlo. Komise se má opět sejít do měsíce, termín ještě nebyl stanoven,“ reagoval.

Stavby úseků D3 z Veselí nad Lužnicí do Bošilce a z Borku do Úsilného měly přitom začít už loni na podzim. Soutěž původně vyhrála Skanska. Jenže antimonopolní úřad oba tendry pozastavil, a později dokonce výsledky zrušil. Ředitelství silnic a dálnic proto nemohlo uzavřít smlouvu s vítěznou stavební firmou.

Úřad shledal v obou případech porušení zákona o veřejných zakázkách. Skanska nabídla cenu za stavbu výrazně nižší než její soupeři, odpovídala dokonce 46 procentům odhadované ceny projektu. Právě to pobouřilo neúspěšné soupeře, kteří nízkou nabídku označili za dumpingovou cenu. 

Posouzení nabídkových cen ve vztahu k zakázce pak podle antimonopolního úřadu nebylo transparentní. I proto vláda stanovila komisi, která měla znovu rozhodnout, což se doposud nestalo.

Na skutečnost, že se komise na ničem nedohodla, zareagoval i jihočeský hejtman Jiří Zimola. „Připadám si jako ve špatném snu. Okamžitě budu interpelovat předsedu vlády Bohuslava Sobotku a ministra dopravy Antonína Prachaře s dotazem, kdy tedy tato komise laskavě o další výstavbě jihočeské dálnice rozhodne,“ oznámil hejtman.

I on upozornil, že všichni deklarují, jak jsou na výstavbu dálnice peníze, jak je vše připraveno, ale vládní pracovní komise se stále nemůže dohodnout. „Vyzývám ministra dopravy, aby apeloval na členy pracovní komise a požadoval urychlené dodání návrhu řešení,“ zdůraznil Zimola.