Radnice může koupit draze pozemky, které dříve levně prodala

Radnice může koupit draze pozemky, které dříve levně prodala | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Spolek získal od města pozemek za tisíce, teď mu je nabízí za miliony

  • 11
Vedení Českých Budějovic si si neví rady s nabídkou spolku SK Čtyři Dvory-serviSport. Radnice mu před 12 lety prodala pozemky za 10 korun za metr čtvereční a spolek jí je teď nabízí zpátky, ovšem už za 1 800 korun za metr. Přestože pozemek roky ležel ladem, spolek by vydělal skoro čtyři miliony. Také ji ale může prodat developerovi.

Českobudějovický spolek SK Čtyři Dvory-serviSport chce peníze získané prodejem bezmála 2 200 metrů čtverečních ve svém areálu investovat do klubu, který vede atlety či fotbalisty. Záměr má však hned několik zádrhelů.

Prodejem se na únorovém jednání zabývali budějovičtí zastupitelé. Jeden z nich Ivan Nadberežný z KSČM je předsedou spolku SK Čtyři Dvory a stál jak u koupě pozemků, tak nyní u prodeje. Sám na záměru nevidí nic špatného, z vydělaných peněz chce opravovat sportovní areál.

Jenže před 12 lety získal spolek od města 3 223 metrů pozemků mezi ulicemi V. Talicha a E. Rošického za pouhých za 32 230 korun. Smlouva byla jištěná věcným břemenem, které městu v případě prodeje zaručovalo předkupní právo.

Na to nyní došlo. Nadberežný městu nabídl bezmála 2 167 metrů čtverečních za 3,9 milionu. Suma zarazila i některé zastupitele.

Klub má prý několik zájemců

„Jste nejlepší realitní kanceláří na území města. Koupit metr za 10 a prodávat za 1 800, to je úžasné. Obdivuji vás, že s tím vůbec před nás předstupujete,“ reagoval na nabídku Nadberežného zastupitel Rudolf Vodička z KDU-ČSL.

Spolek dostal před lety nejdříve zdarma pozemky od státu, které aktivně využívá a ani je prodávat nelze. V oploceném areálu však klubu chyběla ještě část a právě tu si od města koupil. Většina z ní skončila jako plocha pro rozcvičení a postupem času SK Čtyři Dvory usoudil, že už je vlastně zase nepotřebuje.

„Pozemky jsou pro nás nevyužitelné a loni zjara jsme rozhodli, že je prodáme za cenu v místě a čase obvyklou. Oslovili jsme proto realitní kancelář a máme několik zájemců. Většina jich je z Budějovic, nejvážnější je mimo město, který je ochotný to odkoupit za cenu 1 800 korun za metr,“ zdůvodnil částku Nadberežný.

Podle jeho slov má o pozemek zájem developerská společnost, která by v místě pravděpodobně chtěla postavit bytový dům. Klub by naopak za získané peníze nechal například opravit běžeckou dráhu, sociální zázemí, šatny a další věci, které už nejsou v optimálním stavu.

Udělali jsme chybu, že jsme pozemky prodali, říká zastupitel

Klub má několik stovek členů a Nadberežný říká, že je na levém břehu Vltavy nejdůležitějším sportovním areálem společně se zázemím Jihočeské univerzity.

„Také proto bychom ho měli i ve spolupráci s městem dál rozvíjet,“ domnívá se.

V celém příběhu podle všeho chybovalo město. „Chybu jsme udělali my v roce 2004, když jsme to tak bohulibě prodali,“ řekl zastupitel Vodička.

Pokud radnice neuplatní předkupní právo, může spolek pozemek po 28. březnu prodávat soukromému zájemci, protože vyprší lhůta předkupního práva. Rozhodnutí tak musí padnout na nadcházejícím jednání zastupitelstva v březnu. Na tom únorovém byl bod stažen kvůli řadě nejasností, které mají objasnit právníci magistrátu.

Město změnilo územní plán

Zajímavé je i to, že v průběhu let město úpravou územního plánu změnilo využití pozemků. Původně to byla sportovní a rekreační plocha, nyní je určená k zástavbě. Někdo tedy už v minulosti mohl mít zájem na tom, jak pozemky zhodnotit.

„Čeká nás složité rozhodování. Chceme, aby tam někdo postavil další bytový dům, nebo panelák? Nechci, aby to dopadlo jako na Branišovské, kde se Pedagog zbavil některých prostor a teď tam stojí velká budova. Myslím, že kdyby to město koupilo, tak tam společně dokážeme vybudovat věci, které mohou sloužit občanům města,“ sdělil zastupitel Miroslav Joch z ČSSD.

Nakloněn byl spíše variantě, aby si Budějovice pozemky koupily zpět. Upozornil na podobný postup v případě sportovního klubu na sídlišti Vltava, kde se v minulém volebním období podařilo zmodernizovat sportovní areál.

Je možné, že se cena ještě změní. Řadě zastupitelů se nezamlouvalo, že k částce 1 800 korun za metr čtvereční došel klub na základě toho, že ji nabídl developer. Předtím byla podle odhadů o několik set korun nižší.