Lovci z Dánska v Česku střelili šest jelenů.

Lovci z Dánska v Česku střelili šest jelenů. | foto: Policie ČR

Lovci z Dánska v Česku střelili šest jelenů, jsou podezřelí z pytláctví

  • 36
Ojedinělý případ pytláctví vyšetřují jihočeští kriminalisté. Na jednom z lovů v honitbě na Jindřichohradecku totiž zásadním způsobem pochybil myslivecký hospodář, myslivecká stráž, lovci z Dánska i uživatel revíru. Při naháňce totiž lovci zastřelili šest jelenů, kteří se ale na naháňkách lovit nesmějí.

„Myslivecká stráž měla takové jednání neprodleně hlásit policii nebo úředníkům, kteří vykonávají státní správu v oblasti myslivosti, protože jeleni byli uloveni neoprávněně. To ale neučinili,“ řekla policejní mluvčí Hana Millerová.

Funkci myslivecké stráže na naháňce, která se uskutečnila už v lednu, vykonávali dva muži. Pokud je soud shledá vinnými, hrozí jim zákaz činnosti i odnětí svobody od šesti měsíců do tří let.

Policejní komisařka ovšem také vypracovala podnět k předání trestního řízení do cizího státu. Naháňky se totiž účastnilo také pět lovců z Dánska, kteří jsou podle dostupných materiálů podezřelí z pytláctví.

„Právě oni šest jelenů ulovili, ačkoli byli předtím mysliveckým hospodářem poučeni o tom, co se bude lovit,“ vysvětlila Millerová. Lov dospělých jelenů při naháňce je totiž zákonem zakázaný a lovci tak neoprávněným odstřelem zvířat způsobili škodu téměř 176 tisíc korun.

Je to porušení zákona i myslivecké etiky

Přestupku se zřejmě dopustil i myslivecký hospodář, který podle policie lovce chybně poučil o tom, že při naháňkách je možné lovit jeleny až do stáří dvou let. Při společných lovech je však možné lovit jen laně a kolouchy.

„Myslivecký hospodář před začátkem lovu také nezapsal kompletní seznam lovců, kteří se společného lovu zúčastnili. Zvěř po ulovení navíc neoznačil nesnímatelnou plombou a zákon o myslivosti porušil i tím, že neoprávněné odlovení zvěře nehlásil na městském úřadě. A konečně uživatel honitby řádně nezabezpečil vydání povolenek k lovu. Do hromadné povolenky totiž nesmějí být zapsáni cizí státní příslušníci,“ vysvětluje Millerová.

Podle ní je případ výjimečný především v tom, jak detailně se ho podařilo kriminalistům vyšetřit. „Je možné, že se tohle děje třeba i vícekrát, jako policie o tom ale často nevíme. Vše se podařilo perfektně zdokumentovat a zajistit tak, aby se každý, kdo porušil zákon, musel za své jednání zodpovídat,“ dodala mluvčí.

Podle myslivců takové případy rozhodně nejsou běžné, kromě zákona se jedná i o porušení myslivecké etiky. „Je to výjimečná věc. Myslivcem jsem skoro čtyřicet let a nikdy jsem nic podobného nezažil. Z hlediska myslivecké etiky je to těžko pochopitelné. Možná to bylo jen nešťastné nedorozumění, to ale vědí jen ti, kdo byli u toho,“ podotkl jednatel Okresního mysliveckého spolku Českomoravské myslivecké jednoty Miloš Bučina.