ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Dívka se sklony ke lhaní obvinila mladíka ze znásilnění, soud jí neuvěřil

  • 39
Po více než ročním vyšetřování zprostil českobudějovický krajský soud dvacetiletého Milana D. obžaloby ze znásilnění nezletilé dívky. Mladíkovi přitom hrozilo až dvanáctileté vězení. Soud ale dospěl k závěru, že dívka s ním měla sex dobrovolně a násilí si vymyslela.

„Při incidentu byli pouze dva aktéři. Korunní svědkyně je nevěrohodná, během vyšetřování několikrát měnila výpovědi. O tom, jak líčila událost, máme důvodné pochybnosti,“ uvedla předsedkyně senátu Olga Smrčková.

Obžalovaný a dívka se setkali loni v srpnu v bytě jejích příbuzných. Viděli se poprvé, obžalovaný v bytě přespal a ráno odjel domů do severních Čech. Druhý den večer si pak dívka stěžovala několika členům rodiny a svému příteli, že ji návštěvník bitím a vyhrožováním donutil k sexu.

Policistům oznámila incident její teta. Kriminalisté zahájili rozsáhlý sběr důkazů včetně biologických stop, DNA a výslechů poškozené, její rodiny a známých. Hlavní podezřelý přitom intimní styk nezapíral. Tvrdil ale, že věk dívky neznal a sex s ním měla dobrovolně.

Dokazování u soudu končilo výpovědí dívky a jejího otce. Oba přišli před soud s doprovodem. Muže přivedla eskorta z vězení, dívku přivezl vychovatel z dětského domova, kde je kvůli záškoláctví. V současnosti je jí 16 let a je těhotná s o rok starším přítelem.

Podle znaleckého posudku má velmi nízké IQ a sklony ke lhaní. Sexuálně žije od svých třinácti let. Jak se ukázalo, dívka lhala i okolí o svém věku a dělala se starší. Na otázku, kolik je jí let, nedokázal přitom odpovědět ani její otec.

„Víte, já mám celkem jedenáct dětí a s rodinou už dlouho nežiju,“ omlouval se.

Státní zástupkyně Dagmar Šimáková v závěrečné řeči navrhovala podmíněný trest za pohlavní zneužití nezletilé, ale soud jí nevyhověl.

Rozsudek není pravomocný. Obžalovaný i zmocněnec poškozené se vzdali práva na odvolání, státní zástupkyně si ponechala lhůtu. S nárokem na odškodnění za nemajetkovou újmu ve výši 50 tisíc korun odkázal senát dívku a její zástupce na civilní soud.