Velkokapacitní vepřín na místě bývalého romského koncentračního táboru v Letech...

Velkokapacitní vepřín na místě bývalého romského koncentračního táboru v Letech na Písecku. (31. července 2017) | foto:  Michal Šula, MAFRA

Soud zrušil záměr převést vepřín v Letech na stát, kupní smlouva však platí

  • 61
Rozhodnutí o záměru převodu vepřína v Letech na Písecku na stát není platné. Takový je verdikt Krajského soudu v Českých Budějovicích, který projednával žalobu menšinového akcionáře Petra Vrby na firmu Agpi, jíž areál patřil. Kupní smlouva však stále platí, protože ji schválila valná hromada společnosti loni v prosinci. Její usnesení ale Vrba žaluje také.

Za převod vepřína dostala firma od státu 450 milionů.

Akcionář se ohradil proti usnesení valné hromady z července 2017, kdy podle něj neplatně rozhodla o převodu majetku na stát. Jeho právní zástupce se odkazoval na formální nedostatky usnesení.

„Obsah materiálu odporuje zákonu, je neurčitý. V případě záměru převodu majetku není specifikováno, o jaké nemovitosti se jedná a za jakou cenu či jakou formou bude převod schválen. Klient proti rozhodnutí při valné hromadě protestoval, ale v zápisu to nebylo zaznamenáno,“ vysvětlil Petr Uklein.

Vrba podle něj neměl relevantní informace, vedení společnosti jej vyřadilo z jednání a porušovat jeho práva. Akcionář podezřívá společnost z toho, že hospodaří neprůhledně.

Jak u soudu uvedl obhájce Agpi Milan Frišman, protest oficiálně proti usnesení červencové valné hromady podán nebyl. „Zápis je tak nezpochybnitelný a jasný,“ tvrdil Frišman.

Soud však rozhodl ve prospěch minoritního akcionáře a označil rozhodnutí valné hromady doslova za nicotné.

„Je právně nezávazné, neboť není určité, pouze se schvaloval převod, přičemž není jasné, jestli se jedná jen o movité či nemovité věci a nevyplývá jasně, kdo má být smluvním partnerem,“ zdůvodnil soudce Miloš Šimánek.

Rozhodnutí krajského soudu zatím není pravomocné, Agpi se může odvolat u Vrchního soudu v Praze. Další postup však zástupce firmy nechtěl předjímat.

Vrba podal na společnost ještě další žalobu, která žádá zneplatnění usnesení valné hromady z prosince 2017. Tehdy firma schválila již konkrétní kupní smlouvu se státem. Díky tomu převod vepřína stále platí.

„Důležité je, že Agpi si několikrát za sebou odsouhlasila převod provozu a současně však porušila práva akcionářů a to je potřeba posoudit samostatně,“ míní Uklein.

Převod v současné době nelze zpochybnit. „Tento verdikt nemá žádný význam a prodej nejde zpochybnit,“ uzavřel zástupce Agpi Frišman.

Vepřín stojící poblíž místa, kde býval romský koncentrační tábor, má rozlohu 7,1 hektaru a stavěl se od roku 1972. O vykoupení vepřína a vybudování důstojného pietního místa se mluvilo přes 20 let.

Areál převzali letos v dubnu zástupci Muzea romské kultury. Vepřín má být do konce roku zbourán a na místě vyroste památník romského holokaustu. Na jeho stavbu chce přispět Norsko částkou 25 milionů korun. Samotná demolice vyjde stát na 110 milionů.