Úsek D3 mezi Borkem a Ševětínem je kompletně otevřený od loňského prosince. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Soud musí znovu projednat žalobu proti vyvlastnění pozemků na D3

  • 13
Krajský soud v Českých Budějovicích musí znovu projednat žalobu Jiřího Zevla, který se bránil vyvlastnění pozemků v trase dálnice D3. Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud. Jde o 50 metrů dálnice na již dokončeném úseku Ševětín-Borek.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zmíněných 50 metrů loni v září dostavělo a úsek otevřelo v prosinci. Jiří Zevl dostal od státu za pozemky 578 tisíc korun. Vyplývá to z rozsudku zveřejněného v databázi Nejvyššího správního soudu, na nějž dnes upozornila Česká televize.

Podle ŘSD se rozhodnutí řidičů nedotkne, provoz na dálnici omezený nebude. „Je ale možné, že nově bude muset stát platit za pozemky nájem,“ řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Nejvyšší správní soud zrušil rozsudek Krajského soudu v Českých Budějovicích z 22. května 2019 a vrátil mu věc k dalšímu řízení. Zevl totiž podal kasační stížnost.

„Stěžovatel spatřoval zmatečnost v postupu krajského soudu, který námitku podjatosti členů senátu nepostoupil Nejvyššímu správnímu soudu k rozhodnutí, a v tom, že rozhodovali vyloučení soudci. Námitka je důvodná,“ stojí v odůvodnění rozsudku Nejvyššího správního soudu.

Žalobu majitele pozemku Jiřího Zevla proti vyvlastnění zamítl krajský soud v Českých Budějovicích loni v květnu. Žaloba blokovala dostavbu 50 metrů dálnice.

ŘSD mohlo pozemek získat už v roce 2017. Ale pochybilo, když za pozemek nezaplatilo včas. Místo museli řidiči objíždět ve zpomalení, protože ŘSD tam nemohlo část D3 dostavět.

ŘSD zprovoznilo část dálnice D3 Ševětín-Borek dlouhou 10,6 kilometru loni v prosinci. Náklady byly přes 930 milionů korun.

,