Řidičku ve vozovce zabil traktor s pluhem, na sněhu boural i autobus

  • 64
Vydatné sněžení přispělo k vážným nehodám na jihu Čech. Jedna skončila tragicky. Řidičku, která odpoledne na Prachaticku vystoupila z auta, zřejmě zachytil projíždějící traktor s pluhem. Už ráno havaroval u obce Vydří na Jindřichohradecku autobus se školáky. Řidič dostal smyk a narazil do stromu, lehce se zranili dva cestující.

Tragédie se stala čtvrt hodiny po poledni u obce Kahov.

„Na Prachaticku zemřela řidička vozidla značky Opel. Po vystoupení z auta ji pravděpodobně zachytil projíždějící traktor s pluhem. Okolnosti této tragické nehody jsou v šetření prachatických policistů,“ upřesnil mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner

K události vyjížděly dvě posádky zdravotnické záchranné služby. „Na místě našly těžce zraněnou ženu. Její zranění byla bohužel neslučitelná se životem,“ popsala mluvčí jihočeských záchranářů Zuzana Fajtlová.

První vážná nehoda se stala už ráno na Jindřichohradecku. Po sedmé hodině ranní přijalo operační středisko tísňovou výzvu o nehodě autobusu se školáky v obci Vydří.

„Vyrazily k ní dvě posádky zdravotnické záchranné služby. Záchranáři na místě ošetřili dva zraněné s úrazy lehčího charakteru a následně je oba transportovali do nemocnice v Jindřichově Hradci,“ doplnila Zuzana Fajtlová.

„Podle prvotního ohledání místa nehody dostal řidič smyk, pravděpodobně vlivem počasí. Autobus následně narazil do stromu,“ informovala mluvčí jindřichohradeckých policistů Hana Millerová.

Dva lidé skončili v nemocnici. Podle prvních informací od hasičů a policistů měli být zranění tři lidé.

Další nehoda se stala také na Jindřichohradecku. „Dnes ráno jsme zasahovali také u obce Buk, kde havaroval osobní automobil. Na místě se lehce zranil jeden člověk. Zatím není jasné, jestli nehodu způsobilo počasí,“ informovala mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Kvůli sněhové nadílce policisté řešili od rána do odpoledne přes 70 dopravních nehod či havárií napříč celým Jihočeským krajem.

Řidič „doklouzal“ pod projíždějící vlak

K nehodě vyjížděli policisté a záchranáři i do Kubovy Hutě na Prachaticku, kde se na přejezdu střetl vlak s osobním autem. Řidič vozu sjížděl z kopce a na zasněžené silnici nedobrzdil a srazil se s projíždějící soupravou.

„Ve vlaku jeli tři cestující, nikdo z nich nebyl zraněn. Řidič osobního auta byl převezen na ošetření do nemocnice s přesně nezjištěným zraněným,“ informovala mluvčí prachatické policie Martina Joklová.

Nehoda se stala mimo hlavní silnici a nebrání tak provozu. „Nicméně je zastavena železniční doprava a zřízena náhradní autobusová. Vzhledem k tomu, že policisté čekají na drážní inspekci. Vlaky místem neprojedou zřejmě několik hodin,“ dodala Joklová.

Do Jihočeského kraje ráno dorazilo intenzivní sněžení. Silnice jsou zatím průjezdné. „Žádné omezení neevidujeme. Všechny sypače jsou v terénu a pracují,“ informovala před 9. hodinou Soňa Abrahamová ze Správy a údržby silnic Jihočeského kraje.

Řidiči ale musejí být opatrní. „Sněžení, které je místy vydatné, může během dne komplikovat dopravní situaci v kraji. Sněžit bude nejvíce v jihovýchodní polovině kraje. Množství meteostanic nyní hlásí možné riziko námrazy na vozovce. Silnice jsou ale i nadále sjízdné a silničáři pracují na udržení jejich sjízdnosti,“ informovalo Ředitelství silnic a dálnic na svém Twitteru.

,