Protipovodňová opatření. Ilustrační snímek.

Protipovodňová opatření. Ilustrační snímek.

Sídliště Portyč bude mít ochranu před velkou vodou za 60 milionů

  • 5
Písecká radnice investuje 60 milionů korun do sídliště Portyč. Díky dotacím z Evropské unie vzniknou protipovodňová opatření na řece Otavě, jejíž voda v roce 2002 zaplavila domy až do prvního patra. Práce, které budou součástí rozsáhlé revitalizace sídliště, odstartují v příštím roce.

"Všichni si pamatujeme, jak vypadalo sídliště Portyč během velké vody v roce 2002. Tomu bychom chtěli zabránit," uvedl Petr Jelínek z odboru rozvoje, investic a majetku města písecké radnice.

Město se proto chystá v příštím roce postavit na řece Otavě protipovodňová opatření za 22 milionů korun. "Na pilotech postavených ve vodě bude zeď a mobilní zábrany. Budou také vytvořena opatření na kanalizaci a potoku Jiher, který dělá problémy při přívalových deštích," upřesnil Jelínek.

Radnice vyčlenila peníze na opatření proti velké vodě na úkor oprav bytovek. A to se některým obyvatelům nelíbí. "Když přijde voda jako před devíti lety, zábrany stejně nepomůžou," řekl Mojmír Švejda z ulice Třebízského.

Podle města však není možné nechat investice, které dává do úprav sídliště, napospas povodni. Navíc ze strany obyvatel není nikterak velký zájem o rekonstrukce bytových domů. Velkou část nákladů si totiž lidé musí platit sami.

V příštím roce začne největší etapa revitalizace Portyče

"Nejsou zvyklí, že by si bytovky měli udržovat sami. Mladé rodiny na tom zájem mají, ale žije tu dost seniorů, kteří se už do žádných investic pouštět nechtějí. A také tu bydlí hodně sociálně problémových občanů," dokládá starosta Ondřej Veselý.

Podle něj město čekalo, že lidé využijí dotační pobídky a celé sídliště bude zateplené. Zatím se to však týká jen pár domů. V příštím roce by měla být vypsána nová výzva na opravy bytovek. Dotace činí 30 procent nákladů.

Revitalizace Portyče probíhá postupně a v příštím roce začne největší etapa, která se dotkne ulic Jablonského, Na Pěníku a Vinařického. V roce 2013 by měly být změny na sídlišti dokončeny úpravami kolem ulice Topělecká.

Zatím se zrevitalizovaly dvě oblasti - Stínadla a Smart, nyní se pracuje u restaurace Platan. Celkem by mělo sídliště Portyč dostat přes 200 milionů korun. Polovinu tvoří evropská dotace.