Pravidelné sčítání netopýrů na jejich zimovištích provádí už 25 let zoolog...

Pravidelné sčítání netopýrů na jejich zimovištích provádí už 25 let zoolog šumavského národního parku Luděk Bufka v jedné z bývalých štol nedaleko Kašperských Hor. | foto: Marek Podhora, MAFRA

Při sčítání netopýrů musí být ticho. Probuzení je příliš vyčerpává

  • 2
Netopýrů na Šumavě přibývá. Vyplývá to z každoročních sčítání těchto zvířat na jejich zimovištích. Důvod? Příroda je čistější. „Netopýři jsou indikátory zdraví přírody,“ říká zoolog Luděk Bufka ze šumavského národního parku.

Zoolog šumavského národního parku Luděk Bufka otevírá uzamčená vrata do bývalé štoly, v níž se v minulosti těžilo zlato. Dovnitř je vidět jen průzorem, kterým do starého důlního díla vlétávají před zimou netopýři. Za těžkými kovovými vraty schovanými uprostřed lesa mezi skalisky v jedné ze soutěsek budou desítky netopýrů a to včetně vzácných druhů.

„Musíme být potichu. Je třeba, abychom je nebudili, což by je stálo spoustu energie,“ upozorňuje zoolog Bufka, který sčítá populace netopýrů v zimě už 25 let. Vyrazili jsme s ním do štoly u Kašperských Hor.

Pár desítek metrů se brodíme po kotníky ve vodě ve vybetonovaném vchodu do štoly, pak prolézáme mříží a jsme uvnitř starých chodeb. U stropu visí první netopýři. „Toto je vrápenec malý, jeden z nejohroženějších netopýrů, jehož populace roste,“ říká Bufka a sčítá první savce.

Ve štole je 38 netopýrů čtyř druhů. „Netopýr velký, vodní, vrápenec malý a netopýr řasnatý,“ šeptá Bufka. „Přezimují v hibernaci, kdy musí úsporně hospodařit s energií. Pokud bychom je probudili, tak je to velmi vyčerpá,“ doplňuje Bufka a v předklonu pokračujeme štolou dál až na rozcestí.

Na zdech, u stropu i v závrtech ve skále jsou další zvířata. Čím jdeme hlouběji, tím je v chodbách tepleji a zároveň větší vlhko. „Netopýři nejčastěji přezimují v místech s teplotou okolo osmi stupňů Celsia,“ vysvětluje Bufka.

Netopýry počítají na 50 místech

Správa šumavského parku sleduje počty netopýrů už roky. „Monitoring provádíme pětadvacet let, takže výsledky z něj už jsou vypovídající a mohou posloužit pro další zkoumání vývoje populací,“ poznamenal mluvčí národního parku Jan Dvořák.

Odborníci na netopýry ze sčítání, které provádějí pouze vizuálně a zápisem počtu jedinců v každé štole do notesu, vidí, že populace většiny druhů na Šumavě sílí.

„Odeznívá chemie jako pesticidy, které se používaly v druhé polovině minulého století v přírodě. To přesně koresponduje s nárůstem populací. Netopýři jsou indikátory zdraví přírody,“ doplňuje Bufka.

Na Šumavě jsou stovky zimovišť netopýrů, správa parku sčítá zvířata v padesátce z nich. Většinou jsou to stará důlní díla, sklepy domů nebo jeskyně.

Celkem žije na Šumavě 17 druhů netopýrů. Nejpočetnější jsou netopýři velcí, vodní a řasnatí. V celém Česku pak odborníci evidují ještě o osm druhů více, všechny druhy jsou přísně chráněné.