Schwarzenberská hrobka stojí v Domaníně poblíž Třeboně.

Schwarzenberská hrobka stojí v Domaníně poblíž Třeboně. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Hrobku vloží do nadačního fondu, dohodl se Schwarzenberg s nevlastní sestrou

  • 3
Karel Schwarzenberg a jeho nevlastní sestra Alžběta Pezoldová se mimosoudně dohodli ve sporu o hrobku v Domaníně, uvedla Česká televize. Vloží ji do nadačního fondu, který nově založí.

Pezoldová se dlouho domáhá uznání dědictví po hlubocké větvi šlechtického rodu Schwarzenbergů. V roce 2012 se jí zastal Ústavní soud.

„Mohu potvrdit, že v případu sporu o rodové dědictví po hlubocké větvi šlechtického rodu Schwarzenbergů došlo k posunu, jelikož mezi klientkou Alžbětou Pezoldovou a Karlem Schwarzenbergem byla v prosinci 2020 uzavřena dohoda o společném postupu k ukončení dědického řízení. Touto dohodou se strany zavázaly, že budou v dědickém řízení za dohodnutých podmínek postupovat ve shodě,“ uvedl pro ČT advokát Pezoldové Petr Meduna.

Zatím není jasné, kdo se o hrobku bude starat. Dosud to dělali jihočeští památkáři.

„Jsou dvě možnosti. Buď budeme nadále spravovat hrobku na základě smluvního vztahu, jak jsme to dělali doteď, a na základě podmínek, na kterých se domluvíme. Nebo si majitel hrobku převezme do vlastní správy. V předchozích letech se opravovala střecha, sochařská výzdoba, stát do ní investoval v řádech milionů korun,“ řekl ředitel jihočeských památkářů Petr Pavelec.

Pezoldová je dcerou Jindřicha Schwarzenberga, dědice Adolfa Schwarzenberga. Jak uvedla ČT, kvůli starým rodovým zvykům dal její otec v závěti přednost mužskému dědici, svému adoptivnímu synu Karlovi z orlické větve rodu.

Pezoldová ale tvrdí, že Karel Schwarzenberg porušil poslední vůli jejího otce, která mu přikazovala usilovat o vrácení celého majetku. Protistrana namítá, že mezi Schwarzenbergy se dědilo vždy po mužské linii.

V hrobce z 19. století, o kterou se vedl spor, je uloženo 26 rakví. Nachází se v parku jihovýchodně od rybníka Svět a patří ke známým památkám. Novogotická kaple je zasvěcena Božskému Vykupiteli.

Hrobka stojí u rybníka Svět poblíž Třeboně.

Hrobka stojí u rybníka Svět poblíž Třeboně.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,