Daman skalní je novým přírůstkem hlubocké zoo Ohrada. Na snímku ho vypouští do výběhu Ivan Kubát.

Daman skalní je novým přírůstkem hlubocké zoo Ohrada. Na snímku ho vypouští do výběhu Ivan Kubát. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

S jednou vstupenkou uvidíte v Hluboké zoo i loveckou expozici

  • 0
K prohlídce zoologické zahrady Ohrada i přilehlého Muzea lesnictví, myslivosti a rybářství v loveckém zámku v Hluboké nad Vltavou stačí ode dneška jedna vstupenka. Obě místa navíc přichystala i novinky, zoo Ohrada výběh damanů skalních a lovecký zámeček novou výstavu o bobrech. Uvidíte tu i posledního vycpaného bobra z Rožmberku.

Vstupenku společnou pro zoo i lovecký zámeček si mohou lidé koupit v pokladně zoo, nebo muzea. Pak už se mohou volně pohybovat po obou areálech.

Obě zařízení jsou propojena, vstupní branku do muzea najdou návštěvníci zoo u expozice medvědů a ústí na nádvoří loveckého zámku. Cena vstupenky se nezvýšila, základní vstupné je 90, dětské 50 a rodinné 230 korun.

"Chceme umožnit našim návštěvníkům dostupnější prohlídku muzea," uvedl ředitel hlubocké zoo Ohrada Vladimír Pokorný, který se bude s muzeem dělit o vybrané peníze ze vstupného v poměru 90 procent ku deseti.

V tomto svazku krajem zřizované zoo a muzeem, jež spravuje Národní zemědělské muzeum,  je jednoznačně silnějším partnerem zoo. Tu navštíví ročně průměrně 220 tisíc lidí, zatímco muzeum jen okolo 25 tisíc.

Zoo Ohrada chystá i nové zázemí pro tygry a medvědy

"To není na muzeum špatné. Ale tím, že přilákáme návštěvníky zoo, se tu objeví mnohem víc lidí, čímž se staneme jedním ze suverénně nejnavštěvovanějších muzeí v Česku," těší se ředitel muzea Martin Slaba.

Lovecký zámek Ohrada je však na rozdíl od zoo přístupný pouze od dubna do října. Dnes otevřel novou expozici o bobrech. Návštěvníci na ní uvidí i posledního vycpaného bobra z Rožmberku, který uhynul na zimu 1882 a tímto posledním kusem bobři v českých zemích na dlouho vymizeli.

Zájemci si mohou na připravených pytlech sami vyzkoušet, jak těžká je nutrie, bobr nebo kapybara. "Lidé si myslí, že bobr je nutrie s placatým ocasem, ale bobr je mnohem větší," objasnil autor výstavy Miroslav Čeněk. Pytel symbolizující nutrii váží 10 kilogramů, zatímco ten bobří je třikrát těžší.

V hlubocké zoo se nyní staví expozice losů, která má být dokončena do konce dubna a pak začnou její vnitřní úpravy. "Zároveň vybíráme firmu, která začne v červnu stavět novou část zoo. Do dvou let tu vyroste nové zázemí pro medvědy, tygry, kamzíky i velké dravce," popsal šéf zoo Pokorný.