Voda v rybníce Olšina stoupla a zaplavila některé úseky naučné stezky. Vojenské...

Voda v rybníce Olšina stoupla a zaplavila některé úseky naučné stezky. Vojenské lesy a statky ČR ji zavřely do 8. července. | foto: Vojenské lesy a statky ČR

Stezka u Olšiny zůstane několik dní zavřená, části zaplavila voda

  • 0
Oblíbená naučná stezka u rybníka Olšina nedaleko Lipenské přehrady bude až do pátku 8. července nepřístupná. Důvodem je vysoký stav vody po deštích z přelomu června a července. Některé úseky jsou zatopené a poškozené.

Tisíce lidí vyrazily na Lipensko, aby tam prožili začátek prázdnin. Když si plánovali výlety, spousta z nich se rozhodla navštívit oblíbenou stezku s krásnými výhledy na rybník, naučnými panely i atraktivními zastávkami.

Vojenské lesy a statky ČR (VLS), které ji provozují, nyní potvrdily, že je stezka na okraji vojenského újezdu Boletice na několik dní zavřená.

Cesta vede mokřady a rašeliništi, ale i nad vodou po povalových chodnících. Turisté při ní obejdou 600 let starý rybník. Ten v souvislosti s protipovodňovými opatřeními zadržuje přívalové deště z okolních šumavských kopců a je momentálně na maximu své kapacity. Vodohospodáři jej z bezpečnostních důvodů budou postupně upouštět.

„Návštěvníkům se omlouváme za komplikace v prvních dnech letošních prázdnin. Po prvotní revizi jsme navíc zjistili, že na několika místech jsou povalové chodníky poškozené vodou. Vede po nich velká část okružní trasy, takže nějaký čas budeme potřebovat na opravy,“ poznamenal mluvčí VLS Jan Sotona.

Stezku Olšina dlouhou sedm kilometrů v roce 2020 otevřely Vojenské lesy a statky ČR. Část vede také běžným terénem. Trasa je postavená tak, aby lidem umožnila kontakt například s Ptačí oblastí Boletice a chráněným územím soustavy Natura 2000.

Loni Olšina vyhrála hlasování veřejnosti o nejlepší dřevěnou stavbu roku a po otevření se stala lákadlem pro turisty.