Výhled k Šumavě i na Temelín, u Vodňan otevřeli rozhlednu Haniperk

  • 0
Do výšky 640 metrů sahá vrch Svobodná hora, které se říká také Haniperk. Stojí mezi Bavorovem a Vodňany na Strakonicku. Nově tam je také rozhledna, kterou slavnostně otevřeli v pondělí na státní svátek. Měří 26 metrů a je podobná té na šumavském Boubíně.

Stavba stála bezmála šest milionů korun. Součástí programu byl křest rozhledny. Pro ni vybírala jméno veřejnost, která posílala hlasy. Nakonec se rozhledna jmenuje rovněž Haniperk.

Hned v pondělí dorazilo na slavnostní akci více než pět stovek lidí, ale i o den později to byly desítky. Rozhledna je podobná té, která stojí na šumavském Boubíně. Ta nedaleko Vodňan má ale poslední patro zastřešené, jinak je také dřevěná. 

Turisté tak mají nyní na Strakonicku novou atrakci. „Je vidět třeba na Temelín, ale i na opačnou stranu k Šumavě, výhled je až nečekaně pěkný,“ zhodnotil jeden z návštěvníků Karel Abrhám.

K místu vede celkem příjemná cesta. Auto lze zanechat například v některé z okolních vesnic a nebo třeba vyrazit z Bavorova. Výlet pak lze spojit třeba s návštěvou nedaleké zříceniny Helfenburk či zajet do Libějovic, kde jsou dva zámečky.

Rozhlednu nechalo postavit město Vodňany, které na akci získalo dotaci přes čtyři miliony korun. O stavbě se mluvilo už před deseti lety, ale akci se dlouho nedařilo dotáhnout do konce.