Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: MF DNES

Roty na Šumavě nemají využití ani kupce. Některé čeká demolice

  • 48
Budovy bývalých rot pohraničníků v šumavských obcích jsou nechtěným majetkem. Národnímu parku se je nepodařilo prodat, na objekty ve Stožci a Borových Ladech už existují i demoliční výměry.

Poslední budovu roty v Kvildě, která zbyla po demolici areálu v roce 2013, nabízela Správa Národního parku Šumava k prodeji několikrát. Na konci loňského roku byla její cena odhadnuta na více než tři miliony korun.

Žádný zájemce se však opět nenašel. Objekt uprostřed obce tak dál chátrá. Kvilda na jeho odkoupení nemá peníze a snaží se zatím vylepšit alespoň vzhled okolí budovy, pro kterou už má vymyšlené využití.

Volné prostranství by mělo sloužit jako zázemí pro kulturní akce a zpevněné plochy se v budoucnu promění v točnu autobusů, které zatím parkují jinde.

„S budovou samotnou nic nesvedeme, na její odkoupení nemáme peníze a domluvit směnu za oboustranně přijatelných podmínek se nepodařilo. O něco snazší je to v případě přilehlých pozemků, na kterých se chceme starat o zeleň,“ popsal kvildský starosta Václav Vostradovský.

Poslední budova, se kterou mělo minulé vedení parku velké plány a měla se stát sídlem muzea železné opony a restaurací, v současné době spíše zabírá prostor v centru obce. Zatím si ji nikdo nekoupil a místní si to ani nepřejí.

„Bylo by ideální, kdyby i tuhle poslední budovu majitel nechal zbourat. V případě, že si ji někdo může koupit, je znovu riziko, že ji někdo získá a bude ji nabízet k bydlení nebo ubytování. Takových míst už je na Kvildě dost a další by byla kontraproduktivní,“ podotkl starosta.

V současné době jsou jako místa k možnému bydlení v územním plánu vedeny i pozemky bývalé roty, na kterých žádné budovy nestojí. Také to by se však mělo v nejbližší době změnit a v územním plánu budou brzy zaneseny jen jako veřejná zeleň.

Budovy v Borových Ladech i ve Stožci půjdou k zemi

Ani pro další podobné areály na území národního parku nenašla správa využití. A na budovy v Borových Ladech i ve Stožci jsou v současné době už vypsané demoliční výměry. V Borových Ladech vnímají srovnání budovy se zemí jako nejmenší možné zlo.

„Rozhodně je to lepší, než kdyby tam vznikla třeba ubytovna pro nepřizpůsobivé. Plány na její využití v minulosti byly různé, například se tam mohlo přestěhovat místní polesí, ale je to vždy otázka peněz,“ komentovala starostka Jana Hrazánková.

V Borových Ladech by k zemi měla padnout jen hlavní budova roty, která stojí za obcí ve směru na Knížecí Pláně nedaleko frekventované turistické stezky. Součástí areálu jsou i garáže, ve kterých obec parkuje například techniku na zimní odklízení sněhu. Těch se bourání týkat nemá.

Ve Stožci je záměr bourání areálu bývalé roty pohraniční stráže předmětem kritiky. Podle místních totiž není areál v tak špatném stavu, aby se v něm muselo bourat, a dříve existovaly i různé plány na jeho využití.

Jeden z nich uvažoval o přestavbě na domov seniorů uprostřed šumavské přírody, kde by mohli najít práci i místní. V obci, která trpí dlouhými dojezdovými vzdálenostmi, totiž pracovní místa zoufale chybí.

„Demolice mi připadá jako nehospodárné řešení. Jako obec ale na odkoupení areálu peníze nemáme, a tak nám nezbývá, než sledovat, co se s areálem bude dít,“ podotkla starostka Drahomíra Stanžovská.

Demolice zatím podle ředitele Správy Národního parku Šumava Pavla Hubeného nejsou na pořadu dne. I bourání budov totiž bude dost nákladné.

„Snažíme se najít dotační programy, díky kterým bude možné demolice uskutečnit. Pravděpodobně bychom s nimi mohli začít v příštím roce,“ připustil Hubený a dodal, že bourání se nebude týkat Kvildy. Tamní budovu má správa v plánu nabídnout k prodeji znovu letos na podzim. A její cena by měla být znovu o něco nižší.