Psycholog Rostislav Nesnídal založil Středisko pro rodinu a mezilidské vztahy,...

Psycholog Rostislav Nesnídal založil Středisko pro rodinu a mezilidské vztahy, které letos oslaví 50 let fungování. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Vypněte negativní zprávy a věnujte se svým blízkým, radí psycholog

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
S nástupem druhé vlny koronavirové epidemie se nejčastěji mluví o tom, jak zachránit životy a zdraví lidí v Česku. Drama se ale kvůli epidemii odehrává i v mnoha rodinách. Vládní opatření mají rozsáhlý dopad i na mezilidské vztahy a psychiku lidí, kteří teď tráví daleko více času se svými blízkými. Ví to moc dobře psycholog Rostislav Nesnídal, který se i v osmdesáti letech věnuje svému Středisku pro rodinu a mezilidské vztahy.

Hodně se v posledních dnech rozebírají dopady epidemie koronaviru na ekonomiku státu, jak se ale současná situace odráží v lidské duši?
Pokud bych to vztáhl na prostředí normálně fungující rodiny, dopady jsou naprosto jasné. Rodiče situaci sledují a nějak hodnotí, děti pak z většiny přebírají jejich postoje. Buď jsou zoufalí a úzkostní, nebo jsou k tomu lhostejní. To všechno děti vnímají a podle toho také mezi sebou komunikují. Pokud se nemoc nedotkne rodiny a našich blízkých, tak to tolik nevnímáme, ale v opačném případě, kdy je jedinec v pocitu ohrožení, nastupuje úzkost. Každý to samozřejmě zpracovává trochu jinak. U dospělých je ale silně individuální, jak se taková situace projeví.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se