Ze šumavské restaurace na Březníku je krásný výhled na Luzný a Luzenské údolí.

Ze šumavské restaurace na Březníku je krásný výhled na Luzný a Luzenské údolí. | foto: ČTK

Šumavský park vypouštěl do přírody splašky. Dostal rekordní pokutu

  • 66
Správa Národního parku Šumava opravila restauraci v hájence na Březníku u Modravy za 5,5 milionu korun a zkolaudovala ji v prosinci 2013. Měl to být výstavní podnik. Místo toho teď správa řeší skandál - odpadní voda z restaurace, kterou mělo pravidelně vyvážet nákladní auto, tekla do okolní půdy.

Už v říjnu nový ředitel šumavského parku Pavel Hubený kritizoval, že provoz restaurace na Březníku je nákladný a neekologický. Za elektřinu a plyn platila správa parku měsíčně 55 tisíc korun a Hubený prohlásil, že se sice vybudovala „krásná restaurace, ale pozapomnělo se na energetické vstupy a na vyřešení odpadních vod“.

Hubený tehdy uvedl, že navýšení kapacity kuchyně a nové restaurace vedlo k tomu, že jímka se plnila velmi rychle a ne vždy byla vyvezena včas. Právě za to nyní dostala správa parku pokutu.

„Jedná se o rekordní pokutu v řádech milionů korun za nakládání s odpadními vodami, konkrétně za mnohaleté vypouštění odpadních vod bez patřičného povolení,“ komentoval zjištění MF DNES mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák.

Bližší informace zveřejní park na páteční tiskové konferenci. Ředitel České inspekce životního prostředí v Plzni Zbyněk Sevelka řekl, že má spis o pokutě na stole a konkrétně se k pochybení vyjádří v pátek.

Informace MF DNES o výši pokuty však potvrdil. „Suma, o které hovoříte, je výše, na kterou je zahájeno správní řízení. Pokuta musí být v této výši, protože se jedná o takto přísně chráněné území,“ uvedl Zbyněk Sevelka.

Hájenka stojí v srdci národního parku

Podle tří nezávislých zdrojů MF DNES je problém v tom, že hájenka má vybudovanou odpadní jímku neboli žumpu, která měla být pravidelně vyvážena. Místo toho přetékala a odpady tekly do cenného území. Lokalita, kde Březník stojí, je první, tedy nejpřísněji chráněnou zónou parku a územím podléhajícím přísným evropským ochranářským směrnicím.

„Zvlášť v lokalitě Luzenského údolí je to zvěrstvo, protože to je srdce národního parku. Správa o problému věděla, její úředníci na toto riziko při navýšení kapacity podle mých informací upozorňovali, ale bývalé vedení toto ignorovalo,“ říká ekologický aktivista Hnutí Duha Jaromír Bláha.

Letecký snímek okolí Březníku na Šumavě z roku 2011

Bývalý ředitel šumavského národního parku Jiří Mánek, který byl letos v dubnu odvolán, pokutu nechápe, a když jej ve středu MF DNES oslovila, byl překvapen.

„Restaurace byla řádně zkolaudovaná a věřím, že i provozovaná v souladu s kolaudačním rozhodnutím. Divím se, že na problém nejprve nebyla správa parku upozorněna, aby mohla situaci napravit, a rovnou je jí vyměřena pokuta. A to v takové výši, o které jsem nikdy v podobných případech neslyšel,“ uvedl Mánek.

Vyvážet jímku v zimě však na Březníku není možné vůbec, protože fekální automobil se tam kvůli sněhu a běžkařským stopám nedostane. Pěších turistů, cyklistů či běžkařů sem míří denně minimálně desítky. Logicky tam musela být jímka plná během několika dnů.

Pod sněhem je i hájenka Březník.

„Když nás na tento problém Česká inspekce životního prostředí upozornila, okamžitě jsem nařídil zvýšit frekvenci vyvážení jímky. Pro představu, aby nedocházelo k opětovnému úniku, musel by fekální vůz na Březník jezdit zhruba každých deset dnů,“ řekl ředitel Hubený.

Letos v zimě zůstane Březník uzavřený a správa parku řeší, jak zajistit pro další měsíce provoz restaurace jako ostrovní, tedy například s využitím obnovitelných zdrojů. Proti pokutě a její výši se může park odvolat.