Spolupracujeme s tisícovkou podniků, říká rektor VŠTE Vochozka

  8:47
Poptávka po strojařích je na trhu práce tak vysoká, že se ji školám nepodaří uspokojit dříve než za deset let. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích je jedinou technicky orientovanou vysokou školou na jihu Čech. V současnosti má 4 400 studentů a každý rok nabízí nový studijní program.

Rektor Vysoké školy technické a ekonomické Marek Vochozka. | foto: Marek Podhora, MAFRA

Škola přitom vznikla teprve v roce 2006. „Jsme tak nejmladší českou veřejnou vysokou školou a myslím, že to tak už zůstane,“ říká rektor VŠTE Marek Vochozka.

Proč si to myslíte?
V 90. letech reagovalo ministerstvo školství na populační vlnu. Navíc tu bylo doporučení Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD, pozn. red.) ohledně procentuálního poměru vysokoškoláků ve společnosti. To mělo za důsledek, že vznikla naše škola. V současné době ovšem populační křivka změnila směr a jde dolů. A bude to dlouhodobý trend. Když jsem byl na střední škole, bylo v kraji přes 11 tisíc 19letých. V tuto chvíli je to méně než 5 500. Nicméně počet studentů na vysokých školách se zvýšil.

Nedochází tak k určité devalvaci kvality vysokých škol?
Je to otázka vývoje. Vzdělání v minulých letech bylo formou memorování. Požadavky se velmi mění. Dnes má student umět samostatně myslet, najít si data, být schopný je zpracovat a správně interpretovat. To je věc, která se dříve ani moc nežádala. Kdo chce dnes jít na vysokou školu, musí ovládat počítač, cizí jazyk a další praktické dovednosti. Kapacita lidské paměti se přitom moc nezměnila. To, co jsme dřív vyplňovali memorovanou teorií, dnes zčásti nahrazujeme obecnou gramotností. Navíc se posunuly vzdělávací metody, takže jsou efektivnější. Dokážeme vzdělat větší část obyvatelstva.

Manažeři v kraji

V seriálu MF DNES představujeme úspěšné podnikatele a manažery v Jihočeském kraji.

Většina jde na humanitní školy. Na trhu práce je ale poptávka po technicky vzdělaných lidech, ačkoli maturanti zájem o techniku nemají. Neměly by školy více propagovat technické obory?
Na střední škole už je pozdě. Když se zeptáte dětí kolem šesté třídy, co by chtěly dělat, často to jsou technické profese. Jenže v deváté třídě, která je klíčová, je to už jiné. Velký vliv na rozhodování mají rodiče. Dítě odmalička třeba vidí, že táta je ekonom a má se docela dobře. Rodiče rádi dávají děti na osmiletá gymnázia, mají pocit, že jsou elitní a prestižní, což se jim pochopitelně líbí. Určitým řešením by tak bylo vytvořit osmileté strojárny nebo stavárny. Přesně bychom zasáhli období, kdy děti na technické školy ještě chtějí.

VŠTE nabízí spoustu zajímavých bakalářských oborů, které na trhu práce nejsou – například v oblasti strojírenství. Neodradí to uchazeče, když nevidí perspektivu navazujícího studia?
V tomto ohledu chystáme akreditaci magisterského oboru. Strojírenství je ovšem dost specifické. V jižních Čechách je extrémní nedostatek strojařů. A firmy vědí, že řada jejich zaměstnanců je ve vyšším věku, takže půjdou do důchodu. Hlad po absolventech je tak obrovský, že řada podniků oslovuje naše studenty už po prvním ročníku. Dávají jim takové nabídky, že zvažují, jestli mají školu vůbec dokončit. Stalo se nám, že dvěma našim studentům takto nabídly vedoucí pozice, auto k dispozici, byt a výborné platy.

Marek Vochozka

Narodil se 30.12.1976 v Českém Krumlově. Od dětství žije v Českých Budějovicích, kde absolvoval Integrovanou střední školu cestovního ruchu. Poté vystudoval ekonomiku a management na Jihočeské univerzitě, titul MBA získal na Vysoké škole ekonomie a managementu v Praze, Ph. D. na Vysoké škole ekonomické v Praze. Habilitoval se na České zemědělské univerzitě v Praze. „To, že jsem prošel tolik škol, je pro mě velkou výhodou,“ říká rektor VŠTE. Je ženatý, má tři děti. Jeho koníčkem je squash a badminton.

Není to tak trochu proti zájmu firmy? Není pro ně výhodnější nechat člověka dostudovat?
Z dlouhodobého hlediska ano. Ale ty podniky mají opravdu nouzi o lidi. Pravdou nicméně je, že jednoho dne se nám podaří uspokojit potřeby trhu a v tu chvíli to těm zaměstnancům stačit nebude. A za deset let se k nám budou vracet. Což je samozřejmě už docela těžké. Většina firem, se kterými spolupracujeme, si to uvědomuje a sponzoruje vybraným studentům studium s tím, že u nich budou pracovat. To je výborné.

Kdy by se mělo magisterské studium strojírenství otevřít?
Počítáme s tím, že by obor mohl být otevřen už v příštím akademickém roce. Očekáváme velký zájem, protože se budou hlásit absolventi bakalářského studia z předchozích let. Stejně tomu bylo i u oboru konstrukce staveb, jehož magisterské studium jsme otevřeli nyní poprvé. Zájem byl obrovský, úspěšnost uchazečů byla jen kolem 30 procent.

Zaměřujete se na spolupráci s firmami. Jak se to odráží ve výuce?
Každý bakalářský obor má půlroční praxi. Často to končí dohodou, že tam student po absolvování školy nastoupí. Ve velkém procentu mají studenti bakalářské práce, které odpovídají zadání z firem. Děláme hodně exkurzí a také nám přednášejí odborníci z praxe. Takto spolupracujeme s více než tisícovkou podniků.

Spolupracujete také s čínskými univerzitami. V čem to spočívá?
Nejvýznamnějším partnerem je pro nás Severočínská technická univerzita v Pekingu. Navázali jsme spolupráci s několika čínskými univerzitami z různých měst. Jsou to elitní školy, posíláme tam naše studenty i vyučující na stáže. Čekáme i prvních 20 čínských studentů u nás a také jejich profesory. Je to velmi perspektivní spolupráce, která našim studentům i pedagogům přinese bohaté a cenné zkušenosti.

Blíží se 28. říjen, což je svátek, před kterým se v posledních letech hodně mluví o rektorech. Dostal jste pozvání od prezidenta na Pražský hrad? Pojedete?
Pozvaný jsem. Moje stanovisko se nemění. Nesouhlasím s tím, že pan prezident nejmenoval profesory. Přesto platí, že si ho vážím – nejen pro jeho funkci, ale i pro jeho činy. Když jsem byl v Číně, všichni věděli, že tam byl. Otevřel českým podnikatelům dveře. Svou účast na oslavách 28. října potvrdím, protože úctu si zaslouží i vyznamenávaní.

Autor:
  • Nejčtenější

Porsche z Německa dovezli do Čech v přívěsu, zloděje soud poslal do vazby

9. dubna 2024  12:53,  aktualizováno  11.4 10:24

Táborským kriminalistům se podařilo dopadnout muže, kteří podle policie ukradli v Německu sportovní...

Rekordní most přes Orlík v sobě skrývá „duši“. Nahlédli jsme dovnitř

10. dubna 2024  16:15

Stavba nového železničního mostu přes Orlík je v poslední fázi. Bude 316 metrů dlouhý, překlene...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Bojuje proti developerům u Lipna a říká, že ho nelze rovnat s jezery v Rakousku

14. dubna 2024  12:05

Pavla Setničková založila spolek Lipno pro život, jehož úlohou je hájit Lipensko před projekty...

Novou halu staví dvojice robotů, je rychlá a tichá. Nahradí deset dělníků

11. dubna 2024  15:45

Pracují rychle, efektivně, přesně a bez jakéhokoliv hluku. Obvodové zdi nového multifunkčního sálu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pamatují i patnáct tisíc přestupků za týden. Díky radaru mají v obci rázem klid

10. dubna 2024  8:53

Srubec u Českých Budějovic zavedl od začátku března úsekové měření, které okamžitě zafungovalo....

Zkušený centr Kovář se na domácím MS nepředstaví, Rulík s ním nepočítá

16. dubna 2024  19:24

Z boje o nominaci na květnové mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě vypadl útočník Jan...

Tábor bojuje proti agresivní mládeži, strážníky přivolá speciální tlačítko

16. dubna 2024  14:38

Po stížnostech obyvatel Tábora na agresivní partičky mladých pokračuje město s posilováním...

ŘSD má firmu, která dokončí dálnici D3 u Tábora. Může začít i stavba u Kaplice

16. dubna 2024  12:11

Zbývají jen formality a podpis smlouvy. Pak by měla začít stavba posledního velkého jihočeského...

Policie obvinila muže z vraždy družky u Dačic, po činu se přiznal

16. dubna 2024  9:05,  aktualizováno  9:39

Krajští kriminalisté dnes obvinili z vraždy staršího muže. V domě u Dačič na Jindřichohradecku o...

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...