Pod podlahou bývalé fary v Malenicích objevili archeologové zbytky tvrze z 15. století. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Při opravě fary v jihočeských Malenicích objevili tvrz z 15. století

  • 1
Při rekonstrukci podlah na faře v Malenicích na Strakonicku odhalili archeologové základy původní středověké tvrze. Stavbu nyní zkoumají, pak podlahy dělníci znovu zasypou.

O bývalé tvrzi hovoří kronika Malenic. Zmínek bylo ale dosud velmi málo. Proto má objev archeologů pro obec velký význam.

"Při výkopových pracích, kdy se skrývala zhruba šedesáticentimetrová vrstva podlahy, jsme nalezli torza zdiva dvojice objektů z vrcholného středověku. Velmi pravděpodobně se jedná o původní tvrz zhruba z 15. století. Dataci určujeme na základě nálezů keramiky z počátku 16. století," prohlásil archeolog Muzea středního Pootaví ve Strakonicích Eduard Červenka.

Z bývalé fary v Malenicích vyroste za 16 milionů korun multikulturní centrum.

Zajímavým nálezem je i dřevěná původní konstrukce stropu odkrytá v severojižním křídle. "Trámy jsme z této konstrukce vyjmuli a převezli k dalšímu zkoumání," doplnila Lucie Kupcová z muzea.

Fara patří obci Malenice, která se pustila do její přestavby. Chce z ní vybudovat multikulturní centrum s infostřediskem, malým muzeem připomínající místní rodáky a známé osobnosti pohřbené na zdejším hřbitově, jako jsou například režisér Zdeněk Podskalský nebo herečka Jiřina Jirásková.

"Oprava fary vyjde zhruba na šestnáct milionů korun. Chceme v ní vybudovat i sál pro společenský život. Většinu platíme z dotace, ale samozřejmě archeologický průzkum jde z našeho. Chtěli bychom mít vše hotové do konce listopadu," komentoval starosta Malenic Josef Bláhovec.

Na hřbitově v Malenicích jsou pochovaní Zdeněk Podskalský a Jiřina Jirásková.

Na hřbitově v Malenicích jsou pochovaní Zdeněk Podskalský a Jiřina Jirásková.