Novorenesanční budova Jihočeského muzea v Českých Budějovicích.

Novorenesanční budova Jihočeského muzea v Českých Budějovicích. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Jihočeské muzeum vstoupí do další éry. S kavárnou i novým ředitelem

  • 2
Rekonstrukce Jihočeského muzea v Českých Budějovicích jde do finále. Obnova skončí v březnu příštího roku. Práce vyjdou na 120 milionů. Novinkou bude i hlavní vchod ze Senovážného náměstí.

Zapomeňte na otráveného vrátného. Návštěvníky obnoveného Jihočeského muzea nově přivítá moderní vstupní prostor, kavárna i prodejna s předměty a knihami. V těchto dnech vrcholí v novorenesanční budově v českobudějovické Dukelské ulici stavební práce. Investice vycházejí na 120 milionů korun. Vše platí Jihočeský kraj jako zřizovatel. Kolaudace je naplánovaná na 20. března.

"Potom se začnou do muzea zpět stěhovat pracovníci, postupně vzniknou expozice věnované historii města a regionálním fenoménům. Odhaduji, že návštěvníci se do muzea podívají na začátku roku 2015," říká ředitel Jihočeského muzea Pavel Šafr.

Upozorňuje, že přestavbou se budova vrací ke své původní podobě. Už teď mohou procházející lidé obdivovat jednobarevnou fasádu, na které opět vynikají plastické prvky. Hlavní novinkou bude vchod ze Senovážného náměstí. Ten byl v historii vybudovaný jen pro vzácné návštěvy a dlouho nevyužívaný.

"Návštěvníci nechají auto na velkém parkovišti a půjdou rovnou do muzea," upozorňuje František Chrastina, vedoucí oddělení zřizovaných organizací odboru kultury a památkové péče Jihočeského kraje.

Ředitel Šafr ke konci roku skončí, chce stavět roubenku

Nejen opravenou budovu, ale i nového ředitele získá Jihočeské muzeum na začátku příštího roku. Současný šéf Pavel Šafr oznámil, že po více než 23 letech v čele této významné kulturní instituce končí.

Šafr je připravený po celý příští rok svému nástupci pomáhat. Upozorňuje, že se rozhodně nechystá do klasického důchodu. "Nebudu chodit s hůlčičkou krmit labutě. Chystám se postavit dřevěnou roubenku v Kamenném Újezdu," líčí Šafr.

Nebude to pro něj nic nového. Už má za sebou například přestavbu chaty u rybníka Dvořiště nebo zbourání starého domu s volutovým štítem v Kamenném Újezdu a stavbu jeho repliky (o Pavlu Šafrovi více čtěte zde).

Ve vstupní aule se lidé mohou v klidu rozmyslet, jakou expozici si prohlédnou. "Nebo si mohou zajít na presso do kavárny. Je třeba se přizpůsobit trendu doby a nabídnout návštěvníkům lepší služby a zázemí. Chceme tím dosáhnout i toho, aby se v muzeu zdrželi delší čas," líčí Šafr.

Z prvního patra úplně zmizí kanceláře a depozitáře a přesunou se do půdní vestavby. Díky tomu vzniknou nové výstavní prostory.

"Zahájili jsme práce na expozici jihočeského trampingu, chystáme velkou stálou výstavu o historii Českých Budějovic, která u nás chyběla. Samozřejmě se vrátí příroda a národopisné expozice. Budeme se věnovat i sklářství, pivovarnictví, genealogii, mineralogii, chystáme prezentaci vltavínů. Jihočeské muzeum má druhou největší sbírku v Česku," upozorňuje Šafr.

Vedle důchodců a handicapovaných návštěvníků se chce muzeum výrazněji zaměřit také na děti a chystá vytvoření vzdělávacího a výchovného centra. Vstup do budovy bude bezbariérový.

V tuto chvíli kraj proinvestoval 75 milionů korun. Dělníci od jara loňského roku, kdy obsadili budovu, vyměnili 130 atypických oken, obnovili desítky dveří, zrekonstruovali energetické a technologické sítě. Necelých osm milionů stála střecha, kterou loni v létě poničilo krupobití.