ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Marek Podhora, MAFRA

V Česku se po roce znovu objevila ptačí chřipka, měly ji labutě

  • 23
V Česku se po zhruba roce znovu objevila ptačí chřipka. Zatím je potvrzená u dvou uhynulých labutí na Zlivickém rybníku na Písecku, oznámila Státní veterinární správa. Subtyp choroby je H5N8, což je nebezpečný virus pro ptačí populace, ale na člověka se nepřenáší.

Nákaza se v poslední době vyskytla v mnoha evropských zemích, kde kvůli ní vybíjejí chovy drůbeže.

Firma Agpi má na Písecku v chovech asi 150 tisíc nosnic.  Místopředseda představenstva společnosti Jan Čech k tomu podotkl, že drůbež mají zavřenou. 

O zabezpečení svých zvířat žádají chovatele drůbeže i veterináři. V pondělí pak bude situaci řešit krajská krizový štáb.

Už v pátek se pak sejde kvůli případu krizový štáb ministerstva zemědělství. Podle ministra Miroslava Tomana (ČSSD) je nejdůležitější, aby se zamezilo šíření nákazy do chovů.

„Chovatelé by proto měli z preventivních důvodů zabránit kontaktu volně žijících a domácích ptáků. Je nutné přijmout opatření, která minimalizují rizika kontaminace vody, krmiva a podestýlky trusem volně žijících ptáků,“ řekl ministr.

Mrtvé labutě ohlásil veterinářům starosta obce Čížová.

„Vyzýváme všechny občany, kteří chovají drůbež, aby si ji zabezpečili a nekontaminovalo se krmení a voda, aby byla zvířata nejlépe v zasíťovaném prostoru, aby tam volně žijící ptáci neměli přístup. Pokud by se vir dostal do chovů, budeme dělat opatření jako v roce 2017 - vyhlášení ohnisek, ochranných pásem, utracení veškeré populace,“ uvedl ředitel jihočeské veterinární správy František Kouba. V Evropě je podle něj teď asi 170 ohnisek nákazy přímo v chovech.

Ochranná pásma zatím nevytyčí

V ČR se ptačí chřipka kromě loňska, kdy muselo být vybito kolem 137 tisíc ptáků, objevila po deseti letech v roce 2017 a také tehdy zasáhla i další evropské země. V Česku bylo kvůli nemoci tehdy vybito 98 tisíc ptáků, většinou v komerčních chovech. V zemi bylo skoro 40 ohnisek nákazy.

V okolí aktuálního výskytu veterináři tentokrát nevymezí ochranná pásma, to se u výskytu choroby u volně žijících ptáků dělá jen u subtypu H5N1, který by mohl být nebezpečný i člověku. „Přesto provede veterina v aktuálním případě v oblasti deseti kilometrů kolem místa nálezu soupis komerčních chovů drůbeže a kontrolu dodržování biologické bezpečnosti,“ dodal mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Virus takzvané ptačí chřipky se poprvé objevil v Hongkongu v roce 1997. Od té doby se rozšířil mezi drůbeží zpočátku hlavně v Asii a pak po celém světě. Vakcinace v chovech se neprovádí, je dokonce zakázaná. Postižená hejna se likvidují. 

,