První sníh sezony napadl na Šumavě, na Plechém leží patnáct centimetrů

  • 13
Na vrcholcích Šumavy v noci na sobotu napadlo až patnáct centimetrů sněhu. Během dne lze očekávat i další sněhové přeháňky, nicméně meteorologové očekávají, že sníh spíš bude tát. První sněhová pokrývka sezony napadla i v Krušných horách.

„Letos se jedná o první sníh. Na hřebech Šumavy nad tisíc metrů zůstal ležet sníh, což je například Kvilda, kde je pár centimetrů sněhu. Na místech nad 1 300 metrů máme automatické sněhoměrné stanice, kde například na Plechém je nyní 15 centimetrů sněhu,“ řekl iDNES.cz Martin Tomáš z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Více na Počasí iDNES.cz

Přes den dle jeho informací ve výškách nad tisíc metrů může ještě sněžit, ale bude teplo, takže sníh bude odtávat. „Byla to taková rychlá epizodka, obzvlášť na hřebech sníh může ještě chvíli ležet,“ uvedl Tomáš.

Méně sněhu napadlo i v Krušných horách, tam sníh napadl ve vyšších polohách. Na nejvyšším vrcholku Klínovci bylo pár centimetrů sněhové pokrývky.

Na nejvyšších českých horách Krkonoších v noci nenapadl žádný sníh. „Hory na severu a severovýchodě země jsou nyní v teplém vzduchu, ten studený sklouzává od západu země na jih. Dnes to není o výšce, ale o tom, kam se dostal studený vzduch,“ vysvětlil meteorolog.

Česko čeká deštivý víkend. Pak se krátce mírně oteplí, ale pršet bude dál

Na Šumavě by mohlo sněžit i během dne a v první části noci na neděli, nicméně protože je země teplá, sníh bude odtávat. Poté se české území bude dostávat do teplejšího vzduchu a sněžit by tak už nemělo. Prodloužený víkend bude na celém území spíš deštivý.