Na falešné jízdence zůstane inkoust jen červeně. Podobný ochranný prvek mají i jízdenky v Praze (na snímku).

Na falešné jízdence zůstane inkoust jen červeně. Podobný ochranný prvek mají i jízdenky v Praze (na snímku). | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

V Českých Budějovicích někdo „vypral“ stovky použitých jízdenek na MHD

  • 0
Už minimálně jednou použité jízdenky se v Českých Budějovicích dostávají znovu do prodeje. Na svědomí to má pachatel, který odstraní natisknuté datum a čas. Lístky jsou však už poškozené a revizoři je při kontrole odhalí.

Kriminalisté ve dvou prodejnách potravin odhalili několik stovek padělků. "Kde a od koho se v Českých Budějovicích vzaly, vyšetřují kriminalisté už několik dní," potvrdil jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Ve spolupráci s dopravním podnikem zatím policisté zjistili, že si pachatel či pachatelé opatřují znehodnocené lístky MHD. Ty následně takzvaně vyperou.

"Z jízdenky chemikálií odstraní označení data a času, zmizí tím natisknuté červeno-modré údaje z označovače v autobusu či trolejbusu. Upravenou jízdenku pak dají k dalšímu prodeji," vysvětlil Matzner.

Dopravní podnik upozornil, že takto znehodnocené jízdenky revizoři poznají. Tisk na upravené jízdence se totiž nezbarví do červeno-modra, ale zůstane pouze červený.

Zároveň revizoři používají speciální fix, který jednoznačně odhalí upravenou jízdenku. V této souvislosti dopravní podnik zavedl také nové ochranné prvky na jízdenkách MHD.

"Z taktických důvodů nelze prozrazovat všechny ochranné prvky na jízdních dokladech, ale z těch nejvýznamnějších je to vodoznak či nekopírovatelná barva," řekl ředitel dopravního podniku Jaroslav Ďuriš.

Majitelům upravených jízdenek hrozí při odhalení revizorem pokuta. Právě oni na padělky upozornili. Kriminalisté dosud zabavili asi tři stovky falzifikátů, většinou s s nižší nominální hodnotou.

"Je možné, že neplatných jízdenek je v oběhu několik tisíc. Podezřelý je například stánkový prodej jízdenek, které jsou vytištěné z výdejního automatu. Další podezřelou okolností je prodej jízdenky, která nebyla vytržena z aršíku, nebo nese známky opakovaného použití," upozornil policejní mluvčí Matzner, jak padělek poznat.