Náměstí v Českých Budějovicích.

Náměstí v Českých Budějovicích. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Kdo bude příští primátor Budějovic? Do boje promluví i poslanec Doktor

  • 2
Současný primátor Juraj Thoma, první náměstek Miroslav Joch, nebo snad poslanec Michal Doktor? V Českých Budějovicích už se začíná mluvit o kandidátech na primátora po komunálních volbách v příštím roce. Uvnitř stran už se také jedná o prvních jménech.

Jedním z černých koní může být i jihočeský poslanec Michal Doktor, který před zhruba rokem a půl opustil ODS poté, co se stal tehdy ještě stranický kolega Martin Kuba ministrem průmyslu a obchodu. Doktor ve čtvrtek MF DNES potvrdil, že by se chtěl prosadit v komunální politice v Českých Budějovicích, byť z města přímo nepochází.

"Uvidíme, jakým způsobem. Zda budeme kandidovat samostatně jako Jihočeši, nebo se spojíme s nějakým uskupením či stranou, která je nám myšlenkami blízká," řekl Doktor, který už loni kandidoval do voleb v krajském zastupitelstvu a ze 7. místa na kandidátce Jihočechů 2012 se dostal díky preferenčním hlasům až na třetí.

Obhajoba je těžší než první úspěch

S budějovickým primátorem Jurajem Thomou má Doktor společnou minulost v ODS a poté mediálně hlasitý odchod ze strany, což je výrazně zviditelnilo.

Hlavní kandidáti na primátora Budějovic podle MF DNES

Juraj Thoma (HOPB) V roce 2010 s tehdy novým hnutím Občané pro Budějovice vyhrál volby. Obhajoba pozic však bude mnohem složitější a hnutí chce spolupracovat s další stranou či iniciativou.

Miroslav Joch (ČSSD) První náměstek primátora a krajský radní chce navázat na poslední úspěchy ČSSD a posunout se ještě o křeslo výše. Důležitý může být i případný úspěch strany ve volbách do Sněmovny.

Černý kůň Některá ze stran se pokusí představit silného kandidáta. Ambice bude mít ODS. Preferenční hlasy voličů mohou posadit do primátorského křesla kohokoliv.

Zmíněná spolupráce Jihočechů se na prvním místě nabízí s hnutím Občané pro Budějovice. V krajských volbách už spolupracovali. Jako reálnou tuto možnost vidí i Juraj Thoma (HOPB).

"Už o letních prázdninách chceme mít jasno, v jakém formátu budeme do příštích komunálních voleb kandidovat. Chceme zapojit zajímavé osobnosti, ale konkrétní jména vám neprozradím, přestože už je znám," reagoval Thoma.

On i jeho kolegové z hnutí budou mít příští rok na podzim mnohem složitější pozici. V roce 2010 se nesli na vlně protestu a vyhranění proti vládnoucí ODS a vyhráli. Obhajoba je naopak mnohem složitější a voliči zhodnotí čtyřletou práci na radnici.

Občané pro Budějovice chtějí zopakovat spolupráci se Starosty a nezávislými. Thoma zatím nepotvrdil, jestli bude on lídrem a zkusí obhájit post, ale různé útoky na jeho osobu ho neodrazují.

"Je to předčasné. Člověk na pozici primátora musí vydržet leccos, jiná představa by byla naivní," dodal.

Případného silného konkurenta bude mít v podobě prvního náměstka Miroslava Jocha (ČSSD), který se mimo jiné může opřít i o současné vysoké preference sociálních demokratů a úspěch v krajských volbách.

"Chci se o to poprat. Všemu samozřejmě bude předcházet mnoho jednání a sestavování kandidátky," netají se ambicemi Joch.

V zastupitelstvu jsou ještě ODS, TOP 09 a KSČM a také chtějí uspět. Návrat na výsluní by ráda přichystala především ODS, která dlouhodobě vyhrávala volby na jihu Čech.

"Spíše než o pozici lídra se zatím bavíme o tom, s jakými tématy do voleb v Budějovicích půjdeme," reagoval Martin Kuba, šéf jihočeské ODS. I přes svou vytíženost chce pokračovat v politice na komunální úrovni.

Za komunisty by mohl být lídrem opět zastupitel Ivan Nadberežný, pro TOP 09 je tato otázka podle zastupitele Zdeňka Bezecného zatím předčasná.