Spor o příjezdovou cestu ohrožuje budoucnost zoo v Táboře

  8:36
Táborskou zoo ve Větrovech ročně navštíví desítky tisíc lidí. Části místních obyvatel s ní už ale došla trpělivost. Areál nemá řádnou příjezdovou cestu a jezdí se kolem rodinných domů. Návrh na vybudování silnice však na zastupitelstvu neprošel.
Tudy ročně přijíždí do zoo desítky tisíc návštěvníků. Komunikace připomíná...

Tudy ročně přijíždí do zoo desítky tisíc návštěvníků. Komunikace připomíná polní cestu, navíc předtím jedou řidiči mezi rodinnými domy. | foto: David Peltán, MAFRA

Existují dva hlavní pohledy na Zoo Tábor. Tisíce návštěvníků ji berou jako zajímavou atrakci. Desítky obyvatel místní části Větrovy už tak nadšení nejsou. Vadí jim, že k areálu nevede řádná příjezdová cesta, ale stovky aut se v sezoně proplétají mezi jejich domy. A mají i další výhrady.

Táborští zastupitelé v polovině října projednávali návrh na vybudování komunikace, která by vedla mimo zástavbu. Nezískal však dostatečnou podporu.

Spor graduje a nehraje se jen o stavbu silnice, ale vlastně o samotnou budoucnost zoologické zahrady. V areálu je stále několik černých staveb a situaci má narovnat připravovaná změna územního plánu. Zatímco dnes tam zčásti umožňuje i bytovou výstavbu, do budoucna má být určený výhradně pro zoo.

Jenže některým lidem by zřejmě vůbec nevadilo, kdyby zoologická zahrada úplně skončila. Vyplynulo to z nedávné debaty přímo ve Větrovech, ale také z jednání táborského zastupitelstva. Tam zazněly i hlasy, že se majitel a ředitel Zoo Tábor Evžen Korec může také jednou sebrat a odejít jinam.

On sám to označil za nesmysl. „Nikam se stěhovat nehodlám. Podařilo se nám získat renomé a máme další plány, jak se rozvíjet. Naopak chceme, aby se podařilo dokončit změnu územního plánu, po které bude území určené právě jen pro zoo. Tím by se zároveň podařilo narovnat vztahy v souvislosti s několika objekty, které nejsou zkolaudované,“ reagoval podnikatel a developer Korec. 

Zoo koupil v roce 2015 a dostal ji z velkých dluhů. Hlavní správní budova a další stavby mají vše v pořádku, problém je například s přístřešky některých zvířat, třeba lvů a pumy.

Korec připouští, že příjezd k areálu je problematický a pro několik desítek obyvatel je to dlouhodobě velmi nepříjemné. Zástupci vedení města proto před několika dny jednali s místními přímo ve Větrovech o možném řešení.

Existovala celá řada variant. Na zastupitelstvu pak padl návrh na vytvoření nového napojení v délce 460 metrů mimo zástavbu rodinných domů, což by problém vyřešilo. Jenže po emotivní debatě zvedlo ruku pro návrh jen devět zastupitelů, potřeba přitom bylo alespoň 14 hlasů.

S rostoucí návštěvností roste i dopravní zátěž

„Návštěvnost dramaticky narostla a s tím dopravní zatížení. Pro obyvatele Větrov během sezony nastává peklo. Přístupová silnička není stavěná na takovou zátěž. Zoo přitom plánuje další rozvoj,“ upozornila opoziční zastupitelka Irena Ravandi (ODS). Projednávaný materiál se podle ní pouze tvářil jako řešení. „Není z něj třeba jasné, kdo to zaplatí,“ zmínila mimo jiné.

Také sdělila, že na základě dřívější petice mají někteří obyvatelé obavy, že ve chvíli, kdy se podaří dokončit změnu územního plánu, nebude mít už majitel zoo snahu náhradní cestu vybudovat. Už dříve však zazněla informace, že zoologická zahrada by zaplatila nejen projektovou přípravu, ale přidala by i 1,5 milionu korun na samotnou cestu.

Zoo Tábor

V areálu v místní části Větrovy chovají 80 druhů a celkem 300 zvířat. Za loňský rok ji navštívilo 88 tisíc lidí, návštěvnost roste každoročně přibližně o deset procent. Ředitelem a majitelem zoo je podnikatel Evžen Korec. Od insolvenčního správce ji koupil v roce 2015.

Podle řady zastupitelů by především město nemělo za silnici zaplatit nic, jinak by to podle nich byla podpora soukromého podnikání. To vedení radnice potvrdilo. Vybudování komunikace nemusí být tak nákladné, může to být jen zpevněná cesta.

„Myslím, že jediné řešení je zřídit nové dopravní napojení, i když pan majitel nám úplně nevychází vstříc. Když zoo zůstane, budeme asi ti špatní pro obyvatele Větrov. Pokud by tam zoo nebyla, tak budeme zřejmě špatní zase pro jiné obyvatele. Nikdy se nezavděčíme všem, ale měli bychom to schválit,“ prohlásila místostarostka Michaela Petrová (Jinak!).

Na jednání vystoupili i Větrovští a ti měli jiný názor. „Zrušte hlasování. Bavíme se tady o variantě, která je jen špatná mezi špatnými,“ uvedl jeden z nich. Někteří by byli ochotní přistoupit na vybudování odstavného parkoviště vzdáleného od bytové zástavby, ze kterého by návštěvníci chodili do zoo pěšky.

Ve Větrovech před několika měsíci vzniklo záchytné parkoviště, kde je prostor i pro autobusy, jenže mnohé z nich stejně jedou dál i do ulic, kam mají zákaz vjezdu. Některým místním vadí hluk z aut, prašnost, ale i zápach ze zvířat.

Z příjezdové cesty zatím nic nebude, příprava změny územního plánu pokračuje. Schválením prošlo pořízení i zadání, rozhodující ale bude samotná změna. Pokud projde, chystá se zoo vybudovat například ptačí dům.

Autor:
  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

U Budějovic boural autobus s lidmi. Řidička byla pod vlivem omamných látek

17. dubna 2024  18:33

U Lišova na Českobudějovicku dnes odpoledne havaroval autobus, když jeho řidička sjela ze zatím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sníh zasypal Šumavu. Na Lipensku uvázla nákladní auta, silnice byla nesjízdná

18. dubna 2024  9:37,  aktualizováno  10:54

Šumavu v noci na čtvrtek zasypal sníh, který komplikoval dopravu. V jihočeské i západočeské části...

Na sídlišti v Písku někdo zastřelil ročního psa, majitel se teď bojí o děti

23. dubna 2024  16:15

Neznámý člověk za bílého dne střelil vzduchovkou mladou fenku na zahradě na píseckém sídlišti...

K dálnici D3 u Budějovic staví přivaděč, pak ho prodlouží na obchvat Srubce

23. dubna 2024  14:25

Bude to další silnice do skládačky, která má ve výsledku výrazně pomoci dopravě v Českých...

Lidé křičeli, ať nám naloží víc, vzpomínaly „máničky“ na masakr v Rudolfově

23. dubna 2024  5:38

V Českých Budějovicích uspořádali akci, která připomněla, že uplynulo 50 let od brutálního zásahu...

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...