Pramen Vltavy už opět teče.

Pramen Vltavy už opět teče. | foto: NP Šumava

Pramen Vltavy už opět teče. Bez vody byl od loňského léta

  • 6
Loni v létě byl poprask kvůli tomu, že vyschl. A málem se stal jedním ze symbolů mimořádného sucha. Nyní už symbolický pramen Vltavy znovu teče. Pracovníci Správy Národního parku Šumava udělali revizi hadice, díky níž je do pramínku svedena voda z okolí. A odstranili závadu, která způsobila vyschnutí studánky.

„Problém byl v kloubu na přívodu vody, kde se z nánosů vytvořil neprostupný špunt. Bylo také nutné vyměnit kohout pro regulaci přítoku,“ říká mluvčí šumavského parku Jan Dvořák.

Podle něj není možné říci, jak dlouho byl přívod vody ucpaný. Z množství vody, které teď do studánky přitéká, je ale patrné, že závada mohla přítok ovlivňovat dlouhé roky.

„Teď teče tolik vody, že ji stěží dokáže pojmout i dřevěné korýtko,“ popisuje mluvčí. „Revize prokázala, že se loni jednalo opravdu jen o technickou závadu a pramen naší nejdelší řeky opravdu nevyschl,“ dodal.

Potvrdily to i záznamy pracovníků Správy NP Šumava a měření meteorologů, podle kterých loňské sucho sužovalo i Šumavu, zdaleka ale nebylo tak extrémní jako v nižších polohách jižních Čech.

Tekoucí pramen si pochvaluje i starosta Kvildy Václav Vostradovský. Ten ale také podotýká, že sucho se zatím pouze zmírnilo. I přesto, že ještě před týdnem ležely na Šumavě zbytky sněhu, situace se prý příliš nelepší. A v okolí Kvildy zůstává řada dříve vlhkých mokřadů pořád bez vody.

„Návštěvníkům dělá tekoucí pramen radost, mám na to samé pozitivní ohlasy. Plná studánka přeci jen působí v okolním suchém lese lépe než prázdná. Je jen škoda, že se technickou závadu nepodařilo odstranit už loni,“ míní Vostradovský.