Prachatice zvažují změnit bazén v rámci rekonstrukce na akvapark

  11:49
Tobogany, jezírka se slanou vodou i dětský svět. Takovou nabídku by mohl mít v roce 2018 krytý plavecký bazén v Prachaticích. Po 30 letech fungování potřebuje generální opravu. A zdá se, že ta by měla být výchozím bodem k radikálnímu rozšíření.

V Prachaticích před několika lety otevřeli venkovní koupaliště Hulák. Nyní chystají změny v krytém bazénu. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Velké změny naplánoval Radek Steinhaizl z firmy Relax solution. Podle návrhu prachatického rodáka v minulých letech vznikal například největší relaxační komplex v Česku - Aquapalace Praha. Od února pracoval na koncepci, která by pomohla rozšířit nabídku relaxačních služeb v Prachaticích. A před několika dny své návrhy představil prachatickým obyvatelům.

Zastupitelé napříč politickým spektrem odsouhlasili rozpracování jeho studie, v této fázi zejména vypracování projektu pro stavební povolení. Steinhaizl uvažuje o tom, že město by mělo do bazénu investovat několik desítek milionů korun a s reálným budováním projektu by mohlo začít už příští rok při letní odstávce bazénu.

„Jisté je, že bazén opravu potřebuje. S 63 tisíci návštěvníky za rok je to nejnavštěvovanější zařízení v okolí. A myslím si, že po 30 letech je možné razantně zvýšit jeho nabídku,“ říká Steinhaizl.

Harmonogram rozdělil na několik etap, aby jen minimálně zasahovaly do provozu bazénu. Počítají s kompletní výměnou technologií, kterou by město muselo stejně zaplatit, protože ta současná je na konci své životnosti. A později by měly k současné budově samotného bazénu zvenčí přibývat další atrakce - některé pod střechou, jiné v zahradě bazénu.

Postupně by to měl být dětský svět, tobogan, rehabilitační a výukový bazén i relaxační solný svět s bazény se slanou vodou a saunový svět. V nové koncepci by se navíc měly i bufet u vstupu a posilovna stát více propojenou součástí celého komplexu.

„Zařízením v Prachaticích jsem se začal zabývat v únoru. Bylo jasné, že bazén se musí dočkat minimálně komplexní údržby. Postupně jsem ale přicházel s dalšími návrhy a snažil se přesvědčit vedení města, že dělat malé věci se nevyplácí. Mluvíme tady sice o velké investici, ale jsem zastáncem toho, aby z velké části vznikla naráz. Další atrakce ale mohou přibývat postupně, aby i po letech znovu lákaly nové návštěvníky,“ popisuje autor studie.

Jeho návrhy ocenila nejen vládnoucí koalice, ale i opoziční zastupitelé. Podle starosty Martina Malého (Nezávislí) je dnešní podoba bazénu zastaralá. Už příští léto se tak musí vyměnit elektroinstalace, vzduchotechnika, nosníky či části stavební konstrukce. Investovat v tomto případě podle Malého bude město osm až deset milionů korun.

„Léto 2017 je šibeniční termín, přesto věřím, že jej stihneme. A rozvody by bylo možné připravit i na možnost následných přístaveb,“ míní starosta, podle kterého by bylo možné bazén v nové podobě srovnávat s nabídkou podobných zařízení, za kterými musí lidé z jižních Čech vyrážet na druhou stranu Šumavy.

„Návrh jsme podpořili, protože nám připadá smysluplný, i když zatím není jasné, zda by město mohlo na stavbu získat dotace. Potenciál vidíme hlavně v tom, že řada lidí jezdí do bazénů mimo naše město. Takovéhle rozšíření nabídky by je udrželo doma a snad by se k nim přidali i lidé z okolí,“ věří lídr sdružení Pro Prachatice a bývalý místostarosta Robert Zeman.

Návrh podpořil i zastupitel Miroslav Lorenc, který až do roku 2014 pracoval v bazénu jako strojník a správce a v bazénu dál trénuje sportovní oddíly.

„Je nejvyšší čas problémy v zázemí bazénu řešit a jsem rád, že na důležitosti této investice se shodli všichni zastupitelé. Líbí se mi i vize rozšíření bazénu, která nepočítá s dlouhodobou odstávkou, a nepřeruší se tak plavecký výcvik. Mám pocit, že tento projekt je v porovnání například s budováním sjezdovky z Libína nebo proměnou Malého náměstí nejsmysluplnější a i přes finanční náročnost nejrealističtější,“ uzavřel Lorenc (ANO).

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

U Budějovic boural autobus s lidmi. Řidička byla pod vlivem omamných látek

17. dubna 2024  18:33

U Lišova na Českobudějovicku dnes odpoledne havaroval autobus, když jeho řidička sjela ze zatím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sníh zasypal Šumavu. Na Lipensku uvázla nákladní auta, silnice byla nesjízdná

18. dubna 2024  9:37,  aktualizováno  10:54

Šumavu v noci na čtvrtek zasypal sníh, který komplikoval dopravu. V jihočeské i západočeské části...

Bojuje proti developerům u Lipna a říká, že ho nelze rovnat s jezery v Rakousku

14. dubna 2024  12:05

Pavla Setničková založila spolek Lipno pro život, jehož úlohou je hájit Lipensko před projekty...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jednasedmdesátiletý řidič předjížděl, zabil ho náraz do protijedoucího vozidla

17. dubna 2024  19:38,  aktualizováno  20:14

Při tragické dopravní nehodě na silnici 2/37 ve směru z Tábora na Slapy ve středu po čtvrté hodině...

Za smrt narkomanky dostal muž 7,5 roku. Soud uvěřil, že jí chtěl opiáty pomoci

19. dubna 2024  13:39

Trest 7,5 roku vězení uložil dnes českobudějovický krajský soud muži obžalovanému ze zavinění smrti...

Krabička jako lék na smutek za ztracené dítě. Usnadňuje truchlení, říká lékařka

19. dubna 2024

Premium Vzpomínkové krabičky jako lék na smutek. I tak lékařka Šárka Pfauserová z českobudějovické...

Opilá řidička nabourala v noci do domu, část zdi museli hasiči strhnout

19. dubna 2024  9:39

Opilá řidička narazila ve čtvrtek v noci do domu v Chlumanech na Prachaticku. Byla opilá a nemá...

Hokejová reprezentace se bude vracet na jih Čech další čtyři roky

19. dubna 2024  8:02

Nejen světový šampionát žen, ale minimálně čtyřletá spolupráce Jihočeského kraje s Českým svazem...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...