ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: David Neff, MAFRA

Dvacet zaměstnanců firmy v Prachaticích má koronavirus, zbytek je v karanténě

  • 45
Hygienici v Jihočeském kraji zaznamenali v posledních dnech 20 případů koronaviru v Prachaticích. Covidem-19 onemocněli většinou zaměstnanci jedné firmy, z nichž část pochází ze zahraničí a žije na ubytovně. Potvrdila to ředitelka jihočeské hygienické Kvetoslava Kotrbová. Kvůli tomu firma musela přerušit provoz a všichni zaměstnanci skončili v karanténě.

„Případem nákazy v Prachaticích se zabýváme od čtvrtka a s tím, jak získáváme nové informace, jej postupně upřesňujeme,“ uvedla Kotrbová. Velká část nakažených na ubytovně pochází z Maďarska. Všichni s pozitivním testem na koronavirus jsou v izolaci. Hygienici také v týdnu vyšetří 270 zaměstnanců firmy. Podle informací ČTK se jedná o společnost Intica Systems.

Hygienici kromě toho nařídili karanténu pro házenkářský tým Sokol Písek. „Pozitivní byly čtyři. Tým musel okamžitě přerušit přípravu a infikovaným hráčkám byla nařízena domácí izolace,“ řekla Kotrbová.„O situaci jsem informovala paní hejtmanku, starosty Prachatic, Písku a Tábora a v pondělí budu o neuspokojivém vývoji informovat krizový štáb kraje s tím, že navrhuji diskusi ke konkrétním lokálním opatřením, snižujícím riziko přenosu na exponovaných místech,“ uvedla Kotrbová.

V pátek přibylo 281 případů koronaviru, nejvíce od konce června

Původně měla covid-19 jedna házenkářka, která se nakazila v Praze.

Kvůli narůstajícímu počtu koronaviru na jihu Čech zasedne v pondělí krajský krizový štáb. Kotrbová uvedla, že bude jednat formou videokonference. „Připravujeme nějaká opatření, abychom zabránili dalšímu šíření. Ale vše musíme teprve probrat na krizovém štábu,“ řekla Kotrbová.

V Jihočeském kraji podle hygieniků momentálně zůstává 52 případů koronaviru. Za poslední týden tak přibyly téměř čtyři desítky pacientů. „Nové případy se většinou objevují u lidí, kteří se vracejí z dovolených. Ať už se jedná o dovolené v zahraničí nebo v částech České republiky, kde je nákaza rozšířenější,“ řekla v pátek jihočeská hejtmanka Ivana Stráská.

Dodala, že často covidem-19 onemocní členové rodiny navrátilců z rekreací. Kvůli zvýšenému výskytu koronaviru také v pondělí zasedne krizový štáb Jihočeského kraje.

,