Požár pole u obce Kučeř na Písecku likvidovali jihočeští hasiči v úterý několik...

Požár pole u obce Kučeř na Písecku likvidovali jihočeští hasiči v úterý několik hodin. | foto: HZS Jihočeského kraje

Oheň řádil na jihočeských polích. U Kučeře shořelo 18 hektarů

  • 0
Škody za statisíce korun a desítky hektarů zničených polí. I tak se projevilo v minulých dnech počasí a teploty nad 30 stupňů Celsia. Hasiči v Jihočeském kraji vyjížděli k řadě požárů. Boj s ohněm v některých případech komplikoval vítr, kterým se požár šířil mnohem rychleji.

Zásah pěti jednotek si vyžádal v úterý krátce před 15. hodinou požár vzrostlého obilí a strniště u obce Kučeř na Písecku. Oheň zasáhl plochu 18 hektarů. Shořely čtyři hektary vzrostlého obilí a čtrnáct hektarů strniště.

„Operační důstojníci k likvidaci požáru vyslali profesionální jednotku z Milevska a jednotky dobrovolných hasičů z Bernartic, Hrejkovic, Milevska a Kučeře. Hasiči požár dostali před 16. hodinou pod kontrolu,“ popsala mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Velitel zásahu nechal zřídit dvě čerpací stanoviště, aby na požářišti zajistil dostatek vody. V hašení pak hasiči pokračovali téměř do 18 hodin. V té době už bylo pole skoro celé rozorané a všechna ohniska uhašena.

Na shořelém obilí vyšetřovatel hasičů společně s majitelem vyčíslil škodu 110 tisíc korun.

Škodu za 120 tisíc korun napáchal v úterý odpoledne také požár pole u obce Rohozná na Strakonicku. „Oheň hasili profesionálové ze Strakonic spolu s dobrovolnými hasiči z obcí Štěkeň, Kestřany, Písek a Rovná,“ informovala Matějů. Dobrovolní hasiči z obce Rovná pak až do večerních hodin zajistili dohled nad požářištěm. V obou případech se příčina požárů vyšetřuje.

V noci pak jihočeské hasiče čekala další, ale naprosto odlišná, práce. Kvůli bouřce museli vyjíždět k popadaným stromům. Nejvíce práce měli opět na Strakonicku (přes 60 výjezd) a Písecku (k 50 výjezdům).