Kapličky kolem Římova spojuje naučná stezka dlouhá šest kilometrů. Turisty při...

Kapličky kolem Římova spojuje naučná stezka dlouhá šest kilometrů. Turisty při ní čeká 25 zastavení, kde se seznámí s biblickou křížovou cestou Ježíše Krista. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Poutní místo opraví za 100 milionů. Římov věří, že pak přijede víc turistů

  • 12
Oživí křížovou cestu, zrekonstruují jednotlivé kapličky i areál uprostřed obce s ambity, kostelem a loretánskou kaplí. Poutní místo v Římově na Českobudějovicku budou řemeslníci opravovat více než rok. Práce vyjdou na téměř 100 milionů korun.

V těchto dnech se zatím pracuje jen na úpravě cesty. „Pro zbytek ještě v současnosti nemáme vybraného zhotovitele,“ vysvětluje mluvčí Biskupství českobudějovického Petr Samec. Jasno by mělo být v horizontu týdnů.

Unikátní křížovou cestu, která zdobí okolí Římova už od 17. století, čeká skutečně velký zásah. Má celkem 25 zastavení, z toho 24 tvoří zděné kapličky, ale ty za poslední léta už hodně zchátraly a jejich stav není dobrý.

Od druhé poloviny minulého století se navíc často stávaly terčem vandalů a zlodějů. Ti se vyřádili zejména na sochách, které kapličky zdobí. Některé z nich ukradli, jiné zase výrazně poničili. Zbytek poté raději skončil v místním depozitu.

„Místo původních soch jsou tak na některých místech k vidění bohužel už jen jejich fotografie, které návštěvníkům ukazují původní stav, ale to samozřejmě nenahradí dojem ze samotného uměleckého díla,“ uvádí Samec a dodává, že plánují vytvořit nové repliky, které zaujmou místo původních skulptur.

Zásadních úprav se dočkají i samotné kaple, které jsou dlouhodobě ve špatné kondici. „Jsou to zejména omítky a zdivo, u kterých počítáme s poměrně rozsáhlými úpravami, na konečné podobě se podílí také památkový ústav,“ upřesňuje mluvčí.

Projekt vítá i obec. „Myslím si, že obnova poutní místo a celý Římov zatraktivní a zvýší se návštěvnost. Navíc většina těch objektů už byla opravdu v dezolátním stavu, jsme velice rádi, že místní památku opraví,“ těší starostu Lukáše Babku, který doufá, že tato hodnotná atrakce v budoucnu přiláká více návštěvníků nejen z Česka, ale například i ze sousedního Rakouska.

Právě odtud sem tradičně jezdí početná část poutníků. Podle starosty by to mohlo mít pozitivní dopad například na místní podnikatele.

Na výsledek se těší i samotní obyvatelé Římova. „Bude to hezčí místo na vycházky a určitě vzroste celková úroveň naší obce,“ myslí si Radka Hlachová. „Křížová cesta i zahrada u kostela jsou krásná místa, kam rádi chodíme odpočívat nebo sportovat,“ doplňuje a těší se, až bude vše hotové.

Na kapličkách teď budou postupně pracovat řemeslníci a až bude známý zhotovitel oprav zbylých částí poutního areálu, měla by dál rekonstrukce pokračovat paralelně tak, aby bylo hotovo ideálně do srpna příštího roku.

Celkový rozpočet počítá s investicí téměř 100 milionů korun, jen kapličky přijdou na 19 milionů. Téměř 90 procent ceny ale podle Samce pokryje dotace z evropských fondů. Zbytek poté doplatí samotná římovská fara a přispěje i českobudějovické biskupství, které je zadavatelem.

„Projekt zpracovává postupně i opravy krovů kostela a kaple Lorety včetně ambitů, kde se vymění také střešní krytina,“ upřesňuje rozsah rekonstrukce Samec a dodává, že oprav se dočkají i vnější fasády a uvnitř odborníci zrestaurují například nástěnné malby.

Dojde i na obnovu místní zahrady, kde mimo jiné roste významný starý dub. Ten v minulosti dokonce zvítězil v anketě Strom roku. Zahrada pak poslouží jako klidné meditační místo, kde poutníci znovu načerpají své síly poté, co projdou křížovou cestou.