Kostel, ambity a ohradní zeď budou mít zvenku okrovou barvu v kombinaci s...

Kostel, ambity a ohradní zeď budou mít zvenku okrovou barvu v kombinaci s bílou, jak se dochovalo na nejstarších vyobrazeních. Kostelní věž a vížka nad kostelem budou nově z mědi. K oltáři v Loretě navíc po padesáti letech znovu přibude stupeň. (srpen 2022) | foto: Biskupství českobudějovické

Oprava poutního místa v Římově měla být hotová letos, ale skončí za rok

  • 4
Rekonstrukce kostela s ambity a známé křížové cesty v Římově na Budějovicku se kvůli covidu zpozdila. Hotová má být příští rok. Vyjde na 100 milionů korun. Areál je památkově chráněný od roku 1958 a v roce 2018 se stal národní kulturní památkou.

Lešení, hromady suti a zednické náčiní okamžitě značí staveniště. V poutním areálu v Římově na Českobudějovicku, který zažívá rozsáhlé opravy, jsou však nepostradatelní také výtvarníci s jemným náčiním.

Přestože řemeslníci nejsou ještě ani blízko konci, už teď je patrná velká proměna. Letos už mělo být vše dokončené, ale práce se zpozdily kvůli covidu. Hotovo tak bude asi až příští rok v září.

Celá rekonstrukce vyjde přibližně na 100 milionů korun, z toho 35 milionů budou stát restaurátorské práce. Nejvýraznější proměnou bude nová barevnost kapliček a loretánské chýše.

„Obnovíme původní červeno-bílé fasády, které podle odborného průzkumu nejspodnějších vrstev omítky měly kapličky a Loreta v době svého vzniku v 17. století,“ říká otec Jakub Václav Zentner, duchovní správce římovské farnosti.

Areál bude otevřený nonstop

Kostel, ambity a ohradní zeď budou mít zvenku okrovou barvu v kombinaci s bílou, jak se dochovalo na nejstarších vyobrazeních. Kostelní věž a vížka nad kostelem budou nově z mědi. K oltáři v Loretě navíc po padesáti letech znovu přibude stupeň.

„Cílem našeho snažení je, aby po opravě byl poutní areál po celý den přístupný všem návštěvníkům. Proto se počítá i s moderním zabezpečovacím systémem,“ doplňuje otec Zentner.

Řemeslníci nejprve začali pracovat na rekonstrukci 24 kaplí křížové cesty. Opravili krovy, střešní krytinu, vnější a vnitřní omítky, okna, dveře i podlahy. U některých kaplí bylo potřeba udělat drenáž kolem obvodových zdí proti zemní vlhkosti.

Poutní areál v Římově

Místo je specifickou památkou. Není zasvěcené jen jednomu světci nebo jedinému tajemství, ale jeho obsah je trojitý. Areál založený v roce 1648 byl do dnešní podoby dostavěný v roce 1697. Již v době svého vzniku získal velikou popularitu a každoročně jej navštěvovalo 40 až 80 tisíc poutníků. Římov dodnes patří mezi nejvýznamnější poutní místa v jižních Čechách. Areál na Českobudějovicku je památkově chráněný od roku 1958 a v roce 2018 se stal národní kulturní památkou.

Mnoho práce odvedli také restaurátoři. Ti se postarali o odbornou obnovu nástěnných maleb, kamenů, kamenných soch, ozdobných prvků na střechách, dřevěných plůtků i kovových mříží.

Do kaplí se po rekonstrukci vrátí také kopie původních soch, jejichž originály byly kvůli opakovaným krádežím již před lety uložené v ambitu poutního areálu a do depozitářů. „Bohužel ani tak se kvůli výrazně rostoucím cenám a omezenému rozpočtu asi nepodaří vytvořit kopie zcela všech soch v kaplích,“ dodává Zentner.

Práce na obnově pašijové cesty již pokročily a většina kapliček je stavebně dokončená. První a největší kaple křížové cesty „Loučení“ bude slavnostně otevřena a znovu vysvěcena na svátek Nanebevzetí Panny Marie, tedy v pondělí 15. srpna.

Od loňska firma opravuje také areál kostela. Všechny objekty tak zároveň získají novou střechu, opraví se fasády i vnitřky. Na jižní straně areálu nově vznikne meditační zahrada.

„Zrestaurují se i vybrané mobiliáře z kostela a ambitů, především oltáře, sochy, obrazy a varhany,“ přibližuje mluvčí českobudějovického biskupství Petr Samec. Nyní je hotová fasáda Lorety, střechy nad ní a nad ambity a také obnova obvodové zdi kolem kostela.

Restaurátoři pracují částečně v dílnách, ale větší kusy musí opravovat přímo na místě. „Již nyní můžeme vidět výsledky práce Hanuše Joži a jeho pomocníků, kteří zdařile zrestaurovali 32 barokních maleb mariánských poutních míst v klenbách ambitů. Kvůli obnově pak v květnu odvezli i celý mobiliář z loretánské chýše, včetně milostné sochy Panny Marie Římovské a soch andílků,“ doplňuje Samec.

Pod rukama restaurátorů získají všechna umělecká díla původní podobu, která se dochovala díky dobovým fotografiím z úvodu 20. století.

Práce však způsobily i řadu komplikací. Největší potíže byly s novou elektrifikací kaple „Loučení“, která by měla být v budoucnu celodenně otevřená pro návštěvníky. Současně se zjistilo, že dřevěnou konstrukci střechy napadla dřevomorka. Proto musela být její oprava rozsáhlejší. Stejná potíž se objevila také ve 22. kapli U Šimona Cyrenského.