Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: David Neff, MAFRA

Pomoc lékaře najdou prostitutky v nové poradně v centru Budějovic

  • 1
Bezplatné testy na pohlavní nemoci i pomoc v nouzi. Tyto služby začala v krajském městě ženám, které se živý sexem za peníze, nabízet nová poradna. Fungovat začala teprve nedávno a otevřelo ji občanské sdružení Rozkoš bez rizika.

Rizikový sex nabízí v Jihočeském kraji stále více žen a sexuální scéna tady patří k nejproblematičtějším v republice. Prostitutky se sice více přemisťují do nočních klubů, přesto některé z nich stále nabízí sex za peníze u silnic, a to hlavně směrem k hranicím s Rakouskem.

Proto vzniklo v krajském městě v České ulici poradenské a zdravotnické centrum občanského sdružení Rozkoš bez rizika, kam si mohou ženy zajít samy, kdykoliv potřebují.

"Ordinace je otevřena každou středu od 17 hodin. Pokud by klientka potřebovala jiný den, stačí, aby zavolala, a dohodneme se," sdělila vedoucí českobudějovického centra Monika Kochlöflová. V novém centru je gynekologické křeslo a kuchyňská linka. Druhá místnost bude sloužit jako poradna.

V kraji je sedmdesát nočních klubů

Rozkoš bez rizika uvádí, že prostitucí v regionu se živí hlavně svobodné Češky, které mají děti. Sexem si vydělávají často také na dluhy.

"V Jihočeském kraji existuje asi 70 nočních klubů, privátní sex poskytuje kolem 80 žen," řekla ředitelka Rozkoše bez rizika Hana Malinová.

Sociální pracovnice z občanského sdružení navštívily loni s pojízdnou ambulancí 42 nočních klubů a oslovily přes 540 žen poskytujících sexuální služby na jihu Čech. "Ze všech provedených testů byla jedna žena HIV pozitivní, sedm klientek mělo syfilis a šest žloutenku," řekla Kochlöflová.

Přesto pracovnice nejsou schopny provést všechna potřebná vyšetření jako v ordinaci. "Při práci v terénu nemáme možnost udělat vyšetření na kapavku nebo chlamydii. Navíc si s klientkami nemůžeme v klidu popovídat o jejich soukromí, například o tíživé finanční situaci a výchově dětí," uvedla Malinová.

Budějovické centrum je třetí v republice

Zdravotnické a poradenské centrum občanského sdružení Rozkoš bez rizika funguje už v Praze a Brně. České Budějovice jsou třetím městem v republice.

"Tříletý projekt je spolufinancován pěti miliony korun z Evropského sociálního fondu," podotkla Malinová.

Podle Kochlöflové se prevence vyplácí. "Výskyt HIV v Jihočeském kraji nepřesáhl od roku 2006 čtyři případy za rok. Stát navíc ušetří miliony korun ročně za případnou léčbu pacientů."