Policisté zastavovali na dálnici D3 drahá auta, od řidičů brali úplatky

  • 93
Až desetiletý trest za mřížemi hrozí dvojici policistů, kteří přijímali úplatky od řidičů luxusních vozů. Na dálnici D3 je zastavovali, když výrazně překročili rychlost. Kamera na jejich vlastním autě je natočila, jak přebírají peníze.

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) zjistila podle mluvčí Ivany Nguyenové deset případů, kdy policisté vzali úplatek. Cíleně si vybírali řidiče drahých aut.

„Policisté záměrně překročení rychlosti nezaznamenávali způsobem, který by umožnil uložení fotografií se zaznamenanou rychlostí vozidel, ale činili tak pouze pro svou potřebu. Často si vybírali luxusní vozidla, jejichž řidiči povolenou rychlost překročili výraznou měrou,“ popsala Nguyenová.

Oba muži si tak přišli na více než 26 tisíc korun. Úplatky přijímali v úseku mezi 70. a 79. kilometrem v okolí Tábora.

Vyšetřovatelé GIBS získali kamerové záznamy ze služebního vozidla policistů. Na nich je vidět, jak od řidičů peníze přebírají. Policisté skončili v civilu a za přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby jim hrozí až desetiletý trest.

„Jeden u policie sloužil od roku 2008, druhý o rok méně,“ doplnila Nguyenová.

Řidiči, kteří policistům úplatky dávali, jsou obviněni z podplácení, za což hrozí kromě pokuty i šestiletý trest odnětí svobody. Právo uvedlo, že proti stíhání podali stížnost, kterou ale dozorový státní zástupce minulý týden zamítl, vyšetřování tak pokračuje.