BMW se čtyřmi Syřany zastavili policisté v Dolním Dvořišti. | foto: Policie ČR

Libanonec převážel syrské uprchlíky, jejich cesta skončila ve Dvořišti

  • 35
Přijeli z Rakouska a přes Česko se chtěli dostat do Německa. Tam už čtyři Syřané a jejich převaděč nedorazili. V pondělí večer je zastavili policisté při kontrole na hraničním přechodu v Dolním Dvořišti. Je to letošní první zastavená skupina uprchlíků na jihu Čech. Předtím policisté zajistili jen jednoho Maročana.

V Dolním Dvořišti zastavila hlídka řidiče BMW v pondělí v 18:30. Za volantem byl muž ve věku 61 let a směrem z Rakouska s ním jeli ještě čtyři další lidé.

„Vozidlo policisté odstavili a posádku vyzvali k předložení dokladů totožnosti,“ sdělil jihočeský policejní mluvčí Milan Bajcura.

Ty však měl pouze řidič, který předložil doklad opravňující k pobytu na území Německa. Později vyšlo najevo, že je libanonské národnosti. Další cestující u sebe žádné doklady neměli. Proto je policie zadržela a převezla na policejní oddělení.

„Tam zjistili, že se jedná o občany syrské národnosti. Následně s nimi zahájili řízení,“ doplnil mluvčí.

Přibližně do deseti dnů by tak skupina měla zamířit zpátky do Rakouska. Do té doby zůstane v záchytném zařízení.

Libanonec se podle policie pravděpodobně dopustil přečinu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice.

Ve vlaku zadrželi Maročana, který chtěl do Německa

Kromě této čtveřice policisté od začátku roku přistihli při kontrolách už jen jednoho nelegálního migranta.

„Koncem ledna kontrolovala hlídka cizinecké policie u obce Rybník na Českokrumlovsku v rychlíku muže bez dokladů totožnosti. Policisté nakonec zjistili, že jde o občana Maroka. Přicestoval z Rakouska, aby se přes Českou republiku pokusil dostat do své cílové země, kterou bylo Německo,“ upřesnil jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

I Maročan následně zamířil zpátky do Rakouska. K jeho předání došlo na hraničním přechodu Dvořiště - Wullowitz. Hlídky tam nadále provádějí běžné kontroly, stejně tak i na dalších komunikacích, které nepatří mezi hlavní silniční tahy a rovněž na železnici.