Výstava obrazů Jiřího Karmazína začala na strakonickém hradě 2. května. Nyní je...

Výstava obrazů Jiřího Karmazína začala na strakonickém hradě 2. května. Nyní je zavřená. | foto: David Peltán, MAFRA

Policie zjišťuje, zda obrazy ze strakonické výstavy jsou plagiáty

  • 6
Policie zajistila několik desítek obrazů z výstavy v Maltézském sále strakonického hradu a prověřuje, zda to jsou plagiáty. Kriminalisté reagovali na podnět, který jim podala veřejnost. Jde o díla malíře Jiřího Karmazína a dalších autorů.

Podle organizátorů byly v Maltézském sále vystavené originály obrazů, ale policie zjišťuje, zda místo nich expozice neobsahovala padělky.

„V pátek 4. května jsme skutečně obrazy zajistili. Nyní zjišťujeme, zda se jedná o originály, nebo plagiáty,“ uvedla policejní mluvčí Jaromíra Nováková.

Policie k případu přizvala soudního znalce a pořadatele aukcí výtvarného umění Jaromíra Procházku. Ten ale odmítl, protože se necítí být v této věci kompetentní. „K takovým případům dochází v regionu spíše výjimečně,“ komentoval událost.

Výstava je zrušená, nahradí ji další

Výstava obrazů se konala v prostorách strakonického městského kulturního centra. Začala 2. května a měla trvat do 20. května.

„My prostory jen pronajímáme. Nyní je to podle mých informací v šetření. Mám zprávy o tom, že firma, respektive pán, má na všechno doklady. Nás se to ale v podstatě netýká. Jak jsem již řekl, jen jsme poskytli prostory. Můj osobní pocit je, že to není nic jednoznačného,“ oznámil ředitel strakonického kulturního centra František Christelbauer.

„Výstava je zrušená a všechna díla jsou pryč. Už tento měsíc ji ale nahrazuje další. Prodleva tedy bude jeden až dva týdny,“ dodal Christelbauer.

,
Témata: Jihočeský kraj