Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Policie obvinila podnikatele z podvodu ve výši 40 milionů korun

  • 0
Z podvodu za desítky milionů viní jihočeští policisté 59letého podnikatele z Českých Budějovic. Podle vyšetřovatelů totiž místní bance zatajil, že je ve velkých dluzích a žádal o překlenovací úvěry. Peníze ale jen čerpal a nic nesplácel. Nakonec získal částku 40 milionů korun. Dluh ale nikdy nezaplatil.

Obviněný podnikatel vlastní stavební firmu. Od roku 2006 byl v dluzích a věděl, že není schopen dostát finančním závazkům vůči svým klientům.

Přestože věděl, že případné půjčky nebude schopný zaplatit, požádal u jedné českobudějovické banky o překlenovací úvěr ve výši pět milionů korun. V žádosti ale zamlčel, že má finanční potíže a banka mu tedy úvěr schválila. Peníze pak použil na provoz firmy.

V létě roku 2007 se obviněnému podařilo si kontokorentní úvěr navýšit o dalších 20 milionů korun. Jeho firma ale půjčky vůbec nesplácela a dále jen čerpala další a další peníze. Nakonec tedy získala celkem 40 milionů korun.

"Kriminalisté už muže obvinili z podvodu. Vyšetřování je vedeno na svobodě," doplnil mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.